Državljani susjednih država proteklih godina u BiH kupovali su robu široke potrošnje u milijunskim iznosima, uglavnom u supermarketima i trgovačkim centrima uz granicu.

Kupovalo se sve, od prehrambenih proizvoda do građevinskog materijala i namještaja. Razlog su niže cijene, ali i povrat PDV-a koji kupcima znači i velike uštede.

Međutim, korona je zbog zatvaranja granica znatno utjecala na prekogranični šoping.

Koliko su zatvorene granice bile udar ili čuvanje gospodarstva, najbolje pokazuju brojke, prenosi Večernji list BiH.

Podaci za ovu godinu

“Ukupan broj zahtjeva za povrat PDV-a u deset mjeseci 2020. iznosio je 193.012. Ukupna vrijednost dobara koja su kupljena u BiH i iznesena izvan carinskog područja BiH iznosila je 57.409,706.75 KM, dok je PDV bio 8,341,581.32 KM”, kazao je za Večernji list Ratko Kovačević, šef Odjela za odnose s javnošću Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Najviše zahtjeva podnijeli su državljani Hrvatske i Srbije koji su i ranijih godina, uz Slovence, prednjačili. Ove godine ovakva situacija i ne čudi jer su državljani Hrvatske i Srbije, s obzirom na zatvorene granice, praktički bili i jedini koji su u kupnju mogli i doći.

Granice su bile zatvorene više od dva mjeseca zbog sprečavanja širenja koronavirusa. Građani susjednih država, posebno oni koji žive u pograničnim mjestima, čim se ukazala prilika, pohrlili su u BiH kako bi obavili kupnju. Od sredine lipnja, otkako je BiH dopustila ulazak s osobnom iskaznicom i bez samoizolacije, živnule su trgovine i benzinske crpke u blizini granice.

Međutim, vrijednost kupljene robe više je nego prepolovljena.

Brojke sve govore

Koliki su gubici, govori i to da je za deset mjeseci ove godine podneseno 193.012 zahtjeva, gotovo isto koliko je podneseno u prvoj polovini prošle godine.

U prvoj polovini prošle godine podneseno je 192.459 zahtjeva za povrat PDV-a, a vrijednost kupljene robe iznosila je 60,43 milijuna KM.

Dakle, za šest mjeseci prošle godine stranci su kupili robe u vrijednosti od 60,43 milijuna KM, a za 10 mjeseci ove godine 57,41 milijun KM, dakle čak tri milijuna KM manje.

Usporedbe radi, tijekom 11 mjeseci 2019. strani državljani podnijeli su 396.574 zahtjeva za povrat PDV-a u BiH u iznosu od 18 milijuna KM. Vrijednost robe koju su strani državljani u spomenutom razdoblju kupili i iznijeli iz BiH iznosi 123,8 milijuna KM. Gubici su veći od 60 milijuna KM.

Spomenutom iznosu treba dodati i novac potrošen na cigarete, alkohol i gorivo, koji ne podliježu povratu poreza, kao i na robu koja se kupuje na tržnicama gdje ne izdaju fiskalne račune. Sa spomenutim proizvodima gubici u trgovini povećavaju se za više desetaka milijuna KM.

Tome treba dodati i gubitke u sferi različitih usluga zbog kojih su strani državljani dolazili u BiH. Na četirima prijelazima, Orašje, Brčko, Gradiška i Šamac, u 11 mjeseci 2019. podnesena su 127.024 zahtjeva za povrat PDV-a. Vrijednost prodane robe iznosila je 42 mil. KM, a povrat PDV-a je 6 mil. KM.

Na ovim prijelazima za 10 mjeseci 2020. podneseno je 64.645 zahtjeva, a vrijednost prodane robe iznosila je 21 mil. KM.