Vlasti Unsko-sanske županije sa sjedištem u Bihaću uputile su skupinu od 100 migranata u Sarajevsku županiju zbog pretrpanosti lokalnih prihvatnih centara i zimskih uvjeta.

"Ovdje se prije svega radi o humanom aspektu problema, s obzirom na još uvijek prisutnu zimu, jer je naša županija je naprosto limitirana s već preuzetim brojem od 3.200 migranata“, rekao je za medije u BiH premijer USŽ-a Mustafa Ružnić.

Pripadnici Službe za poslova sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH autobusima su odlučili prebaciti migrante koji su već danima smješteni u nekoliko prihvatnih centara u Unsko-sanskoj županiji otkuda većina nastoji prijeći u Hrvatsku i nastaviti dalje prema zemljama Europske unije. Premještaj migranata iz Bihaća u vojarnu Ušivak u općini Hadžići kod Sarajeva dogovoren je na najvišoj razini vlasti u okviru posebnog Operativnog stožera za pitanje migracija pri Vijeću ministara BiH.

No, dolasku većeg broja migranata ranije su se usprotivili iz općine Hadžići. Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća istaknuo je kako općina Hadžići među rijetkima trpi posljedice migrantske krize.

Naglasili su kako je prilikom rješavanja krize o smještaju dijela migranata u bivšu kasarnu Ušivak prekršen Ustav FBiH jer ih, kao lokalnu zajednicu, nisu konzultirali o tome prilikom donošenja odluke.

Dodatnu uznemirenost u općini Hadžići izazvala je najava kako će u vojarnu Ušivak iz Bihaća biti prebačeno 250 migranata problematičnog karaktera koji su ranije izazivali nerede u migrantskim centrima.