Stotine tisuća državnih službenika Sjedinjenih Američkih Država danas neće biti na radnim mjestima zbog blokade financiranja, nakon što Senat nije usvojio odluku o proračunu ili privremenom financiranju, javlja BBC.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa se našla pred jednom od najgorih kriza, jer u Senatu nemaju većinu za usvajanje osnovnog dokumenta.

Mnogi radnici neće moći dobiti plaću dok se ne razriješi spor. Pokušaj pronalaska rješenja u nedjelju bio je neuspješan, a nastavak se očekuje danas popodne po lokalnom vremenu. Osnovne funkcije vlade će raditi, ali neki od spomenika, poput Kipa slobode su u nedjelju bili zatvoreni zbog ove blokade.

Trump za blokadu krivi Demokrate, koji se protive privremenom financiranju i predloženom proračunu zbog tretmana imigranata. Američki predsjednik poručuje predstavnicima Demokratske stranke da se više brinu za ilegalne imigrante nego za sigurnost granica SAD. Analitičari ističu da je spor samo pojačao bojazni da Trumpova administracija ima velike probleme sa funkcionalnošću te da će se takav trend nastaviti u cijelom njegovom mandatu.