Stotine ljudi na Novom Zelandu u četvrtak je evakuirano iz nekih priobalnih područja jer je druga velika oluja u tek nešto više od tjedan dana zahvatila tlo u blizini grada Whakatane na Sjevernom otoku.

Stanovnici najvećeg novozelandskog grada Aucklanda osjetili su, međutim, olakšanje dok su ih zaobišli ostaci ciklona Cook koji su se kretali prema istoku. Vlasti su ranije izrazile zabrinutost da bi oluja mogla zahvatiti grad i stvoriti velike probleme.

Dužnosnici civilne zaštite priopćili su kako je ljudima iz oko 250 kuća u primorskom gradu Ohopeu poručeno da napuste svoje domove, dok su ostali to učinili samoinicijativno.

Direktorica Civilne zaštite i upravljanja u izvanrednim situacijama, izjavila je kako je oluja "iznimno ozbiljna" i da su upozorenja na teško nevrijeme na snazi u većem dijelu zemlje.

Očekuje se kako će oluja tijekom noći skrenuti prema jugu, pa bi do prijestolnice Wellingtona trebala doći sutra ujutro. Očekuju se problemi na putu kretanja ciklnona, ali se očekuje kako će i znatno izgubiti na snazi.

Meteorološki zavod prognozirao je da bi količine kiše mogle iznositi 100 milimetara po četvornom metru na nekim mjestima i mogle bi izazvati nove poplave u područjima koja se još oporavljaju od obilnih padalina prošlog tjedna.