Velika Britanija mogla bi prepoloviti stopu poreza na dobit, na 10 posto, ako Europska unija ne pristane na sporazum o slobodnoj trgovini nakon Brexita, piše Sunday Times, pozivajući se na neimenovani izvor.

Prijedlog o upola nižoj stopi poreza na dobit - u odnosu na trenutnih 20 posto - iznijeli su savjetnici britanske premijerke Therese May, a proizlazi iz pojačanih bojazni da će ostale zemlje EU-a zauzeti tvrdi stav u pregovorima o Brexitu, navodi britanski list.

Predloženo smanjenje poreza trebalo bi potaknuti EU da britanskim financijskim institucijama omogući kontinuiran neograničeni pristup jedinstvenom tržištu kroz mogućnosti pružanja prekograničnih financijskih usluga ('passporting+), tumači list.

Na prošlotjednom summitu u Bruxellesu čelnici EU jasno su kazali da neće dopustiti Britaniji uživanje u prednostima članstva u EU, poput neograničenog pristupa tržištu za pojedine sektore, a da istodobno zaobiđe obveze koje donosi članstvo u Uniji.

'Kažu da nemamo aduta', citira Sunday Times neimenovani izvor, upoznat s razmišljanjima britanske vlade. 'Zapravo imamo nekoliko jako dobrih karata koje možemo odigrati ako se pokažu tvrdi. Ako odbiju zahtjev o prekograničnom pružanju financijskih usluga i ako najave visoke carine, možemo spustiti stopu poreza na dobit na 10 posto', navodi list riječi tog izvora.

Upola niža stopa poreza na dobit mogla bi privući tvrtke iz EU-a u Veliku Britaniju, što bi ojačalo britansko gospodarstvo i ugrozilo poziciju Irske kao zemlje s najnižom stopom poreza na dobit među zemljama EU i privlačnog investicijskog odredišta za velike međunarodne tvrtke, tumači Reuters.

Čelnici EU u više su navrata upozoravali da bi britansko ograničavanje slobode kretanja za građane ostalih zemalja EU povuklo za sobom gubitak povlaštenog britanskog pristupa jedinstvenom europskom tržištu, prenosi Hina.