Jeste li znali kako je općina Tomislavgrad među prvima u Bosni i Hercegovini u Srednjoj strukovnoj školi pokrenula smjer „stolar“? Upravo na ovom području, brojne tvrtke bave se djelatnostima vezanim uz drvo – od primarne do finalne proizvodnje. Stolarija Kraljevići, jedna je od takvih tvrtki koja u Tomislavgradu postoji, zapošljava i radi dvadesetak godina.

Ekipa ABCportala ih je posjetila u njihovim radnim prostorijama u Mrkodolu, mjestu u okolici Tomislavgrada, ali nismo bili jedini gosti. Na tečnom njemačkom jeziku, odvijao se sastanak i dogovarala suradnja s budućim poslovnim partnerima. Riječ je, kazali su nam nešto kasnije, o ljudima iz Austrije koji su ih pronašli, već drugi put posjetili i s kojima kreću u zajedničke poslovne pothvate.

„Nakon što su nas kontaktirali i posjetili, nakon što su vidjeli što i kako radimo odlučili su se raditi s našim proizvodima. Izvozit ćemo namještaj po mjeri, a oni će ga montirati i prodavati. Ova suradnja, ujedno je i širenje našeg tržišta“, priča nam Božo Marinčić u ovom kraju poznatiji kao Dado, koji je uz Ivana-Pika Marinčića, vlasnik stolarije Kraljevići.
 
Pored Austrije, dosadašnje vodeće tržište uz Zagreb i Hercegbosansku županiju u najvećoj mjeri je Dalmacija. Proizvodnja i prodaja namještaja i vrata po mjeri, od drveta i pločastih materijala njihova je primarna djelatnost, a kupci su uglavnom individualni..

„Izražavanje osobnosti kroz uređenje vlastitih interijera osobito je izraženo u posljednje vrijeme. Namještaj i materijali pomno se biraju zbog čega u našem radu itekako pratimo trendove. Važna je i kreativnost, kupci imaju ideju, a mi realizaciju“, priča nam Dado o načinima rada stolarije Kraljevići.

No, nije uvijek bilo tako. Nisu, kažu nam, čak ni zamišljali kako će njihovo poslovanje doći do ove, izuzetno uspješne razine. Započeli su Dado i Piko, inače rođaci, svoj posao brodskim podom. Učili su od Dadinog oca Karla koji je iskustvo stekao u inozemstvu. Danas od njih uče i njihova djeca, piše ABCportal.info.

„Išli smo korak po korak. Radili, učili i širili se, a tako želimo nastaviti i dalje. Danas imamo dvadeset zaposlenih ljudi, zahvalni smo i zadovoljni svojim poslovanjem.“

Kuhinje, vrata i druge vrste namještaja koje proizvode i prodaju, njihova su najbolja reklama. Bez oglašavanja, od usta do usta zadovoljnih kupaca pročulo se za stolariju Kraljevići. Kroz posao ostvarili su i brojne kontakte i prijateljstva. Otvoreni su, kažu, i za dijeljenje iskustva svima koji se žele baviti sličnim poslom, kako bi u ovom kraju bilo više poduzetništva, a manje iseljavanja.

Poslom u ovoj stolariji, zadovoljan je i mladi Ivan Tomić. Prije sedam godina, po završetku studija ekonomije, željan posla, izabrao je raditi i učiti, a danas je postao njihova desna ruka.
„Nije me zanimala plaća ni drugi uvjeti, samo sam htio raditi i napredovati. Ovo je moj prvi i jedini posao i ne planiram ga mijenjati“ kaže nam vidno zadovoljan mladi Ivan.

Mladi članovi obitelji Marinčić, ali i učenici smjera „stolari“ , također, svoja prva radna iskustva kroz praksu, stječu u ovom poduzeću, radeći između ostalog i na CNC strojevima.

Iako je, kroz dvadesetak godina rada, bilo različitih iskustava, posao se u posljednjih nekoliko godina udvostručio. Pratili su ih usponi i padovi, no, danas se ipak, kada pogledaju protekle godine posebno, pričaju nam, sjećaju lijepih stvari. Donacija namještaja u vrijeme poplava za tri obitelji rodbine koju imaju u Gunji te oltar za papu prilikom posjeta Sarajevu, samo su neke od njih.
 
Sreću u nastavku rada i mi im želimo ovom prilikom, kako bi lijepih stvari, posla i zapošljavanja bilo još i više. I da, kako bi se odlazak ljudi u inozemstvo, zamijenio izvozom domaćih proizvoda.