Mnogi manji uzgajivači i ovog će proljeća rajčicu, papriku, tikvice, krastavce i sl., sijati pod motiku. To znači izravno u zemlju, na mjesto koje je predviđeno za rast ovih biljaka ili za presađivanje.

Dobre i loše strane
Napominjemo da ovakav uzgoj može biti rizičan ako se pojave kasni proljetni mrazevi.

S druge strane, kod sjetve na stalno mjesto, biljke su otpornije na vremenske uvjete jer ne prolaze stres presađivanja.

7 savjeta za uzgoj

Evo na što paziti kod ovakve sjetve:

- Prije sjetve potrebno je ukloniti sve korove i ostale neželjene biljke s površine tla kako se ne bi natjecale za hranjiva i vodu.

- Nakon uklanjanja korova, potrebno je dobro prorahliti tlo kako bi se poboljšala drenaža i omogućilo lakše ukorijenjavanje.

- Dodavanje komposta, stajskog ili namjenskog gnojiva, primjerice za plodovito povrće, ili pak drugih organskih materijala poboljšat će strukturu tla, plodnost i povećati količinu hranjivih tvari dostupnih biljkama.

- Nakon toga tlo treba lagano poravnati kako bi se osiguralo ravnomjerno raspoređivanje sjemena, a kasnije olakšalo zalijevanje.

- U kućice posijte 5 do 7 sjemenki, s dovoljnim razmakom i dubinom. Općenito, sije se na dubinu koja je dvostruke ili trostruke veličine sjemena. Kada dovoljno narastu, ostavit ćete jednu ili dvije najjače presadnice, u slučaju rajčice i paprike, a do tri u slučaju krastavaca i tikvica. Ostale ćete odstraniti ili pažljivo izvaditi iz zemlje te presaditi na drugo mjesto.

- Ako sijete u redove, pazite da ih ne posijete pregusto jer će se izduživati prema suncu te natjecati za vodu i hranjiva. Kada dovljno narastu, iz redova ćete također presaditi one najjače i najkvalitetnije na stalno mjesto.

- Redovito održavajte vrt kako bi osigurali zdravo okruženje za rast i razvoj biljaka. To uključuje redovito zalijevanje, uklanjanje korova i dodavanje gnojiva tijekom vegetacijske sezone te po potrebi i malčiranje.

Agroklub.com