Sobne biljke u zimskom periodu su izložene brojnim izazovima. Svjetlost je smanjenja, a zrak je suh zbog grijanja. To ih čini osjetljivim na napade štetnika i pojavu bolesti. Potrebno je pravilno odrediti kada i u kojoj količini zalijevati.

Osigurajte dovoljno svjetlosti i vode

Najveći problem je što su dani kraći i većina sobnih biljaka pati od nedostatka svjetlosti. Sve ih je potrebno postaviti što bliže prozoru, ali ne u blizini grijanih tijela ili iznad radijatora. Potrebno je izbjegavati mjesta gdje se otvara prozor zbog ulaska hladnog zraka u prostoriju i naglih promjena temperature.

Nekim biljkama će bolje odgovarati svijetli hodnici i prostorije s nižom temperaturom od 16 do 20ºC. Takvi uvjeti će odgovarati papratima i fikusima.

Za neke vrste je potrebno redovno zalijevanje, jer u ovakvim uvjetima se zemlja u posudama brzo isušuje. Za biljke koje cvjetaju u ovom periodu potrebno je osigurati odgovarajuća gnojiva, najčešće tekuća koja se dodaju prilikom zalijevanja. Većini biljka će biti dovoljno da se zalijevaju jednom tjedno. Ne treba pretjerivati, posebno kada su u pitanju kaktusi i orhideje.

Zrak u prostorijama je suh i zbog toga je neophodno redovno prskati vodom i brisati prašinu s listova. Vlaženje listova će spriječiti pojavu smeđih vrhova. U prostoriji vlažnost se može povećati ovlaživačima, sobnim fontanama. Alternativno, možete tanjuriće napuniti kuglicama gline i preliti vodom i tako osigurati veću vlažnost u blizini biljaka. Kuglice imaju osobinu da polako otpuštaju vlagu u dužem vremenskom razdoblju.

Zaštita od štetnika

Zbog suhog zraka i visoke temperature često se javljaju razne vrste grinja. Povećanjem vlage smanjuje se mogućnost njihovog razmnožavanja i razvoja. Kada uočite njihovo prisustvo potrebno je brzo reagirati, jer imaju veliku moć reprodukcije.

Napadnutu biljku je potrebno zaliti i dobro oprati, najbolje napraviti blago tuširanje. Odnesite je u drugu prostoriju gdje nema drugog bilja. Od prirodnih sredstava za suzbijanje se koriste ona na bazi ulja neem-a, uljane repice, češnjaka ili duhana. Pomoći će i žute ljepljive ploče na bazi feromona na koje se lijepe leteće forme štetnika, piše Agroklub.