Lavanda, nepisana kraljica Mediterana, pronašla je svoje mjesto od gastronomije, narodne medicine do kozmetike. Svestrana, aromatična biljka čije ulje predstavlja bazu za mnogobrojne recepte proizvoda koje koristimo.

Od nesanice do zarastanja rana
Upotrebljava se kod problema s anksioznošću, nesanicom, za ublažavanje bolova, kod uboda insekata i iritacije kože, uspostavlja balans šećera, potpomaže zarastanje rana. Djeluje opuštajuće, umirujuje živce i potiče dobar san. Prije nego ju počnete koristiti kao čaj ili pripravak za kožu, kosu, provjerite da niste alergični, posebno na ulje jer ima veću koncentraciju nego svježe biljke. Prije upotrebe posavjetujte se s liječnikom.

Ako je imate u vrtu, berite ju prije nego što dosegne svoj puni cvat, a to je kada su se cvjetovi u sredini metlice već otvorili, dok su ostali pupovi zatvoreni. Beru se po suhom i toplom vremenu, nikako ujutro ili predvečer jer vlažni cvjetovi i listovi mogu prouzročiti plijesan.

Evo 10 načina upotrebe:

1. Čaj za opuštanje

Za pripremu ovog čaja bit će vam potrebna jedna žlica cvjetova svježih ili suhih koje prelijete jednom šalicom vrele vode. Ostavite da se prohladi 10 minuta. Opustit ćete se i imati dobar san, a smanjuje i upalu i bol. Može se pripremati u kombinaciji s mentom, što će pospješiti opuštanje.

2. Osvježivač prostora i ormara

Najjednostavnije je da ju zavežete u snopić i objesite na štok vrata ili zid. Možete od nje isplesti i različite oblike. Ako ćete koristiti samo cvjetove, osušite ih i pakirajte u porozne ukrasne ili platnene vrećice. Dugo će trajati njihov ugodan miris ormaru, a i odbit će moljce.  

3. Upotreba u gastronomiji

Svježi cvjetovi se koriste u salatama, a osušeni za razne recepte, posebno za pripremu kolača i poslastica.

4. Mirisno ulje i ocat

Vrlo korisno i mirisno je ulje koje se priprema od osušenih cvjetova i biljnog ulja, najbolje suncokretovog. Može se koristiti bademovo ili maslinovo, ali prvo ga pomirišite jer nisu pogodna ona jakog mirisa. Uzmite 200 g osušenih cvjetova i prelijte sa 700 ml ulja. Najbolje je da ga ostavite da odstoji mjesec dana, a najmanje 48 h. Povremeno protresite teglu koja treba biti zatvorena. Koristi se za smirivanje nadražene ili oštećene kože. Može se koristiti u gastronomiji. Na isti način se priprema i ocat.

5. Uvarak protiv peruti

Sa 300 ml vrele vode prelijte žlicu lavande i poslije 10 minuta imate uvarak koji smiruje vlasište. Koristi se za ispiranje kose.

6. Eterično ulje

Ovo ulje predstavlja bazu za mnoge preparate koji se koriste u narodnoj medicini, kozmetici. Hibridna ima veći sadržaj eteričnog ulja od prave lavande. Najjednostavnija primjena je da dodate nekoliko kapi u vodu kojom brišete podove ili nakapate na blazinicu. Prostorija će imati miris svježine i čistoće.

7. Upotreba u kozmetici

Koristi se u pripremi parfema, sapuna, krema, tonika, soli za kupanje. Puno je recepata za kozemetiku s ovim eteričnim uljem, a koje možete pronaći na internetu. Za njegovanje kože odličan je hidrolat (nusprodukt destilacije biljnog materijala pri proizvodnji eteričnih ulja).

8. Lijek za opekotine od Sunca

Dovoljno je nekoliko kapi eteričnog ulja dodati u vodu u bočici s raspršivačem. Ima umirujuće djelovanje.

9. Protiv stresa i za miran san
Prilikom spavanja dovoljno je da nekoliko kapi kapnete na vatu, blazinicu i ostavite pored kreveta. Nježni miris će vas umiriti i osigurati dobar san.

10. Za masaže

Masaža uljima u kojima ima eteričnog ulja lavande djeluje opuštajuće na mišiće, ublažava bolove zglobova, pomaže kod reumatizma i išijasa.

agroklub.com