Suci Đuro Sessa, Zvonko Vekić, Darko Krušlin, Nediljko Boban, Zvonko Vrban i Ante Kvesić koje je odbjegli kriminalac Zdravko Mamić prozivao na konferenciji za medije održanoj u Mostaru kao primatelje mita, prema imovinskim karticama, dostupnim na stranici Državnog sudbenog vijeća, spadaju u više nego solidno situirane osobe.

Prije no što prepričamo sadržaj kartica, a ima se tu što prepričati, navest ćemo da je Mamić Sessu nazvao zlotvorom, kriminalcem i varalicom te izrazio spremnost dokazati da mu je "osobno donosio novac u kancelariju". Vekiću je, kaže, dao više od 500 tisuća kuna koje je dotični sudac trebao podijeliti s Krušlinom i Kvesićem.

Mamić puno optuživao, ne i dokazivao

"Čovjek me uredno reketario, tražio od mene da ga postavim na mjesto predsjednika suda u Osijeku jer je tada bio raspisan natječaj za predsjednika suda u Osijeku i čovjeka koji je sa svojom prijateljicom i njenom kćeri 2017. godine proveo sedam dana sa mnom u Dubaiju čekajući Novu godinu", grmio je jučer iz Mostara Mamić protiv Vekića i kompanije optužujući ih da im je organizirao čak i ljetovanja. Zvonka Vrbana nazvao je "najvećim kriminalcem" koji je izlobirao da postane predsjednik suda pa je rekao da je Nediljko Boban od njega uzeo 80 tisuća eura... Uglavnom, dosta je optuživao, ništa nije dokazivao. S druge strane, suci ili nisu htjeli razgovarati o temi ili su kratko odbijali Mamićeve optužbe. Sve ovo može biti i osveta osobe ogorčene saznanjem da je Vrhovni sud potvrdio presudu osječkog Županijskog suda kojom mu je odrezano šest i pol godina zbog izvlačenja novca iz Dinama.

No, nije na nama da zaključujemo, nego da pregledamo imovinske kartice prozvanih i optuženih sudaca.

Počinjemo sa Sessom, predsjednikom Vrhovnoga suda. Suvlasnik je polovice kuće s okućnicom u Dubrovniku od 650 kvadrata, vrijedne sedam i pol milijuna kuna. U Zagrebu je vlasnik stana od 66.45 kvadrata, približne tržišne vrijednosti 820 tisuća kuna, te "druge nekretnine", ne piše koje, od 14.11 metara četvornih, koju je procijenio na 75 tisuća kuna. Sessina je supruga vlasnica stana vrijednog 292 tisuće kuna, površine 40.54 kvadrata u Velom Lošinju.

Stan od gotovo 300.000 kuna kupio novcem dobivenim u parnicama i zajmom obitelji

Supružnici Sessa ispisuju zanimljive rečenice u rubrici "način stjecanja (opis)". Za kuću u Dubrovniku predsjednik Vrhovnoga suda veli da je "obiteljska imovina u 3. generaciji kupljena 1907. godine", stan je kupio 2006. godine "od sredstava dobivenih ustupom prava na naknadu za oduzetu imovinu u Dubrovniku, vlastitim sredstvima i pomoći i zajmom od rodbine". Onu "drugu nekretninu" od 14.11 kvadrata stekao je na isti način kao i stan.

Supruga mu je do lošinjskih kvadrata stigla zahvaljujući njegovoj darežljivosti. Kao način stjecanja upisala je: "Darovanjem od podnositelja ove imovinske kartice koji je nekretninu kupio sredstvima od odštete koju je naplatio nakon dobivene parnice protiv Večernjeg lista, Slobodne Dalmacije, HSP-a i Dobroslava Parage i zajma od obitelji."

Uglavnom, Sesse imaju susretljivu i imućnu obitelj. Predsjednik Vrhovnoga suda vozi Volkswagen Tiguana proizvedenog 2017. godine. Procijenio ga je na 170 tisuća kuna, a kupio ga je novcem "od vlastitih stalnih prihoda (plaća, najamnina) i honorara" te "iz sredstava dobivenih prodajom starog automobila, cca. 40000 kn". Sesse su uspjeli ponešto i uštedjeti: on 31.235 eura, a stekao ih je doznakama "od naknada kao expert Vijeća Europe" - baš tako je upisao, "expert". Njoj je, pak, suprug s deviznog računa prenio 20 tisuća eura koje je upisala kao novčanu štednju.

Dodatni prihodi predsjednika Vrhovnoga suda

Stalni mjesečni bruto prihodi kreću mu se od 44 do 45 tisuća kuna. Temeljito je ispunio rubriku "ostali prihodi". U njoj navodi 3722 kune od zakupa, 5639 kuna od rada u Državnom izbornom povjerenstvu, 11 tisuća kuna zaradio je od "naknade za autorska djela Lexpera d.o.o., Hrvatski savez udruga pravnika u gosp, Organizator d.o.o." - i ovo je doslovno prepisano - te 5582 eura naknade od "ekspertnog rada za Vijeće Europe".

Gospođa Sessa, osim već spomenutog stana, nema nekretnina, ali vlasnica je jedne pokretnine - Volkswagena, model 1.0 TSI DSG čiju vrijednost procjenjuje na 100 tisuća kuna. U rubrici "način stjecanja" upisala je: "Ostalo." 

Što sve ima osječki sudac Zvonko Vekić?

Zvonko Vekić, sudac osječkog Županijskog suda, naslijedio je u Osijeku kuću s okućnicom od 386 kvadrata vrijednu 750 tisuća kuna. Poput obitelji Sessa, i on voli Volkswagen, ali preferira Arteon iz 2017. godine koji smatra 200 tisuća kuna vrijednim, kupio ga je kreditom i prodajom starog automobila.

Ni on nije rastrošan čovjek, od nesamostalnoga je rada uštedio 30 tisuća eura. Uz to u štednju je deponirao i 39 tisuća eura stečenih prodajom dionica naslijeđenih od pokojnoga oca. Stalni bruto prihodi kreću mu se od 33 do 34 tisuće kuna, a od ostalih prihoda imao je tri tisuće kuna naknade za izbore za manjine i pet tisuća kuna naknade za EU izbore. U PBZ-u je 1. kolovoza 2017. godine digao kredit od 120 tisuća na pet godina. Vekićeva supruga od imovine ima samo 17 tisuća eura zarađenih prodajom stana pokojne majke.

Drugi osječki sudac kupio nekretninu i auto, a uz to je i štedio

Darko Krušlin, Vekićev kolega s osječkog Županijskog suda, kreditom je kupio kuću s okućnicom od 409 četvornih metara približne vrijednosti 800 tisuća kuna. Ima osobno vozilo marke Infiniti, model Q50 iz 2017. godine, vrijedno 180 tisuća kuna do kojih je došao pozajmicom. Od koga, ne piše, bit će da je posuđeno vratio, kao i onaj kredit jer mu je rubrika "dugovi i kreditne obveze" prazna. Srećom, rubrika "novčana štednja" nije - upisao je 21 tisuću eura ušparanih od "prihoda iz nesamostalnog rada" te 44.369 američkih dolara za koje veli da su "novac u vlasništvu brata". Bruto prihodi mu se kreću od 28 do 29 tisuća kuna. Gospođa Krušlin uspjela je uštedjeti za BMW 116d iz 2017. godine. Procjenjuje ga na 140 tisuća kuna.

Sudac Boban na dar dobio stan u Splitu vrijedan dva milijuna kuna 

Nediljko Boban s Visokog prekršajnog suda dobio je na dar dva milijuna kuna vrijedan stan u Splitu od 98.60 kvadrata. Uz to, u imovinskoj se kartici diči sa šest dvanaestina kuće u Samoboru površine 719 kvadrata, vrijedne dva milijuna i 200 tisuća kuna, koju je, također, dobio na dar, dok je stan u Zagrebu od 63.45 kvadrata, procijenjen na 975 tisuća kuna, kupio kreditom. S 80 tisuća kuna dignutih na kredit kupio je i automobil Opel Astru iz 2017. godine, a stigao je još i uštedjeti 53 tisuće eura. Čovjek se 1. studenoga prošle godine u Erste banci opteretio kreditom od 301 tisuću kuna koji će vraćati pet godina.

Bobanova je supruga, pak, naslijedila tri nekretnine: polovicu kuće u Samoboru od 512 kvadrata vrijednu pola milijuna kuna i četiri osamnaestine kuće od 322 kvadrata u Klakama, procijenjene na 70 tisuća kuna. Za obje je napisala da je "način stjecanja" nasljedstvo, a "izvor stjecanja" prihod od nesamostalnog rada. K tome, naslijedila je i njivu u Klakama - 627 kvadrata, vrijednu 50 tisuća kuna, a na kredit je kupila stan površine 71.80 metara četvornih na Pagu koji procjenjuje na 850 tisuća kuna. Gospođa Boban vozi Citroen C3 iz 2006. godine vrijedan 20 tisuća kuna, kupila ga je kreditom. Ima i kredit u Zagrebačkoj banci od 95 tisuća eura podignut u srpnju 2019., i to na rok od 20 godina.

Što ima osječki sudac Ante Kvesić?

Slijedi osječki sudac Ante Kvesić, koji je naslijedio polovicu kuće u Višnjevcu - 291 kvadrat, procijenjene vrijednosti 200 tisuća kuna. Sa suprugom je vlasnik stanova u Osijeku - jedan je površine 95.07 kvadrata, vrijedan 700 tisuća kuna, kupljen na kredit, drugi ima 94.06 kvadrata, također vrijedi 700 tisuća kuna, a stekli su ga otkupom stanarskog prava novcem stečenim od nesamostalnog rada. Imaju i kuću za odmor u Satnici Valpovačkoj čija je površina, inače, 1328 kvadrata, a procijenjena vrijednost 100 tisuća kuna. Do nje su došli tako što su prihodom od nesamostalnog rada kupili zemljište i izgradili objekt naknadno legaliziran, "ali nije uknjižen". 

Imaju Kvesići, hvala Bogu, i nespecificiranu "drugu nekretninu" u Sutivanu na Braču. Površina 1191 kvadrat, procijenjena vrijednost 35 tisuća kuna, kupili su je ušteđevinom. Gosn. sudac vlasnik je 80 tisuća kuna vrijednog automobila Nissana Micre 1.5 Acenta vrijednog 80 tisuća kuna, a kupio ga je novcem od štednje i od prodaje starog automobila. Naslijedio je i 138 dionica Hrvatskog telekoma nominalne vrijednosti 100 kuna koje su mu lani donijele 1200 kuna dividende. Naslijedio je i štednju od 5588 australskih dolara, ima stalni bruto prihod od 44 do 45 tisuća kuna, a prošle je godine zaradio još i četiri tisuće kuna angažmanom na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. U prosincu 2008. godine u Privrednoj je banci Zagreb podigao kredit od 457.500 kuna na 16 godina.

I to nije sve...

Grdno ste se prevarili ako ste očekivali da smo došli do kraja Kvesićeve imovinske kartice. Gospođa Kvesić ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju stekla je stan od 57.52 kvadrata u Osijeku vrijedan 300 tisuća kuna, naslijedila je osminu kuće s okućnicom u Višnjevcu - površina: 242 kvadrata, vrijednost: 250 tisuća kuna - pa osmi dio njive u Višnjevcu - 134 kvadrata, 25 tisuća kuna vrijednost - i četvrtinu njive u Petrijevcima od 8024 kvadrata, vrijednu 35 tisuća kuna. To je sve što ima od imovine.

Idemo još pogledati kako je situiran Vrban, predsjednik Županijskog suda u Osijeku. U naselju Tvrđavica naslijedio je kuću od 37.85 kvadrata "na okućnici od 3665 m2", a sve to procijenjeno je 518 tisuća kuna. Novcem od prodaje druge nekretnine i kreditom kupio je stan u Osijeku od 159.54 kvadrata, vrijedan 1.239.781 kunu, štednjom je kupio i 21.32 kvadrata nečega u Osijeku, ne piše vrsta nekretnine, i za to je platio 96.214 kuna. Konačno, predsjednik osječkog suda u imovinskoj se kartici pohvalio da je u Tvrđavici kupio i "vočnjak." Da, piše "vočnjak". I do njega je došao novcem od štednje. Prostire se na 163 kvadrata, ponosni ga vlasnik procjenjuje na 37 tisuća kuna.

Ima štednju u banci i "drugdje

I ovdje će još biti nabrajanja: prodaja imovine i suprugin dar priskrbili su mu 61 tisuću eura štednje položene "u banci ili kod druge privatne osobe" - tako piše. Na isti je način stekao još 26 tisuća eura štednje pohranjenih "drugdje". Bruto prihodi su mu od 34 do 35 tisuća kuna, a zaradio je i 5500 kuna na predsjedničkim izborima, šest tisuća kuna na parlamentarnim izborima, pa 50 tisuća kuna od rata za prodano zemljište, pa i 952.500 kuna od prodaje kuće u Jahorinskoj ulici 12 u Osijeku.

Vrban je opterećen kreditom podignutim u srpnju prošle godine na iznos od 528.518 kuna i rok od 15 godina. Rubrika "imovina partnera/partnerice" mu je prazna, piše Index.hr.