Nakon rata u Ukrajini, krvavog sukoba Izraela i Hamasa te sve ozbiljnijih napada Huta na trgovačke brodove u Crvenom moru, otvorilo se još jedno krizno žarište. Pakistan, država koja raspolaže nuklearnim oružjem, je tijekom noći izvela raketne udare na teritoriju Irana, još jedne velike islamske države koja se smatra glavnim faktorom nestabilnosti na Bliskom istoku.

Najveći prekogranični napadi u zadnjih par godina

Pakistansko raketiranje meta na iranskom teritoriju uslijedilo je kao odgovor na nedavni iranski udar na teritorij Pakistana. Iran je, podsjetimo, prekjučer objavio rekao da je gađao baze militanata u Pakistanu.

Pakistan i Iran u prošlosti su imali teške odnose, ali ovi su napadi najveći prekogranični incidenti u posljednjih nekoliko godina. Pakistan je većinski sunitska država u kojoj dominira izrazito konzervativna islamistička vlast, a Iran je pak većinski šijitska država u kojoj su na vlasti jednako konzervativni vjerski vođe. Šijiti i suniti diljem svijeta nisu, blago rečeno, prijateljski raspoloženi jedni prema drugima.

Što se dogodilo u zadnjih nekoliko dana?

Pakistan je sinoć izveo napade unutar Irana, ciljajući separatističke militante, priopćilo je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova, dva dana nakon što je Teheran priopćio da je napao baze militanata povezanih s Izraelom unutar pakistanskog teritorija.

Iranski mediji navode da je nekoliko projektila pogodilo mjesto u pokrajini Sistan i Balučistan koja graniči s Pakistanom, usmrtivši tri žene i četvero djece, od kojih nitko nije iranskog podrijetla.

"Nekoliko terorista smaknuto je tijekom ove operacije utemeljene na obavještajnim podacima", navodi pakistansko ministarstvo u priopćenju, opisujući je kao "niz visoko koordiniranih i specifično ciljanih vojnih napada protiv terorističkih skrovišta".

"Pakistan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Islamske Republike Irana“, dodaje ministarstvo vanjskih poslova, pojašnjavajući da je "jedini cilj današnjeg čina bilo osiguravanje pakistanske sigurnosti i nacionalni interes, koji je najvažniji i ne može biti ugrožen."

U priopćenju ministarstva vanjskih poslova Pakistana navodi se kako ta država "nema interesa za eskalaciju ove situacije", pokušavajući smiriti tenzije nakon udara koji je očito izveden kao odmazda za iranski napad.

Pakistan opozvao veleposlanika iz Irana

Pakistanski obavještajni izvor rekao je za Reuters da su napade izvršili vojni zrakoplovi. "Naše su snage izvele napade na balučistanske militante unutar Irana", rekao je dužnosnik obavještajne službe u pakistanskom glavnom gradu Islamabadu.

"Ciljani militanti pripadaju BLF-u", dodao je, misleći na Frontu za oslobođenje Balučistana, koja traži neovisnost te pakistanske pokrajine.

Iran je pak dva dana ranije, tvrdi Teheran, gađao baze militanata povezanih s Izraelom u Pakistanu. Pakistanske vlasti javljaju da su pogođeni civili i ubijeno dvoje djece, upozoravajući na posljedice za koje će Teheran biti odgovoran.

Islamabad je jučer opozvao svog veleposlanika iz Irana.

Zašto je Iran napao mete u Pakistanu?

Iran je, podsjetimo, jedan od najvažnijih igrača u bliskoistočnoj regiji te stoji iza "Osovine otpora" koja uključuje Hamas u Gazi, Hezbolah u Libanonu te Hute u Jemenu. No Iran je u isto vrijeme itekako uzdrman nedavnim smrtonosnim napadima na vlastitom tlu, po se svemu sudeći pokušava se osvetiti onima koje smatra odgovornima.

U vrijeme pojačanih regionalnih napetosti, Iran želi demonstrirati snagu i pokazati vlastitom stanovništvu da napadi na iranskom tlu neće proći nekažnjeno.

Podsjetimo, nakon što je Iran ranije ovog tjedna napao ciljeve u Iraku i Siriji, rekao je da je pogodio ciljeve Islamske države i izraelske obavještajne agencije Mossad, za koje je rekao da su obje bile uključene u bombaški napad u iranskom gradu Kermanu ranije ovog mjeseca u kojem su ubijene 84 osobe, koje su se okupile na ceremoniji u Kermanu u znak sjećanja na američko ubojstvo ozloglašenog generala iranske Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija..

"Ovo povećava rizik od eskalacije, ali..."

Analitičari kažu da odgovor Pakistana nije iznenađujući i da odgovara iranskom jer je predstavljen kao specifičan napad na pobunjenike,

"Pakistanska odmazda doista povećava rizik od eskalacije, ali pruža priliku da se odmaknemo od nje. Dvije strane su sada izjednačene", rekao je za BBC Michael Kugelman, direktor za južnu Aziju u Centru Wilson.

"Islamabad ima snažan interes u obnovi taktike odvraćanja, posebno u situaciji kad je Iran u ofenzivi u široj regiji, odnosno kad sam izvori udare te koristi posrednike da bi napao suprnike. Da se Pakistan suzdržao, suočio bi se rizikom novih iranskih udara"", dodao je.

Kina, snažan saveznik obiju nacija, pozvala je obje strane na suzdržanost i izbjegavanje eskalacije. Analitičari kažu da su iranski udari ovoga tjedna također potaknuti trenutnom turbulentnom dinamikom na Bliskom istoku.

Teheran je rekao da se ne želi uključiti u širi sukob, ali skupine koje podupire sve više napadaju Izrael i njegove saveznike kako bi pokazali solidarnost s Palestincima.