Prije dvadeset godina pjevalo se „Mare i Kate“, na javnom dočeku u Zagrebu slavio se uspjeh reprezentacije, na dočeku je glavni hit bila Severina i njezina „Djevojka sa sela“. Severina je još bila slobodna, a njezin najpoznatiji film pojavit će se tek za šest godina.

Predsjednik Hrvatske još uvijek je bio dr. Franjo Tuđman, a Stjepan Mesić političar na putu prema anonimnosti. No, za godinu i pol Tuđman će umrijeti, a Mesić će uskrsnuti na predsjedničkim izborima.

Tornjevi blizanci u New Yorku još su stajali uspravno, a predsjednik SAD-a bio je Bill Clinton, u svom drugom mandatu. Nacija mu je oprostila aferu Lewinsky u skladištu za metle. Oprostila mu je i supruga Hillary. Metle nisu.

Još uvijek je postojala Jugoslavija, s prefiksom SR. Kosovo je još uvijek bilo dio Srbije, a srpska policija i vojska nazočne na teritoriju čitave pokrajne. No, već naredne godine Srbija će pokrenuti akciju čišćenja albanskih oružanih snaga s Kosova, a nakon velikog vala izbjeglica, čovjek kojem je nacija oprostila aferu iz ostave za metle pokrenut će napad na SR Jugoslaviju.

Bosna i Hercegovina spremat će se za opće izbore, na kojima će članovima predsjedništva postati Alija Izetbegović, Živko Radišić – i Ante Jelavić. Jelavićev protukandidat bio je Gradimir Gojer, tada kandidat ispred SDP-a BiH. Jelavić je pobijedio s razlikom od 50.000 glasova.

Volkswagen je tek pola godine prodavao svoj najnoviji ponos – Golfa IV, a u medije su procurile slike novog konkurenta iz Forda – usput nazvanog Focus, što je šokiralo sve ljubitelje tradicionalnog imena Escort!

Te godine upoznali smo novu tehnologiju za pohranu podataka, predstavljen nam je DVD, koji će do kraja 1998. debitirati na svim tržištima Europe i brzo počistiti s tržišta zastarjele VHS kasete. Kako u Europi tako će biti i kod nas. Brzo će ga, usprkos zaštitama, provaliti pirati, a prženje na kompjuteru postat će svakodnevna pojava.

Nokia je na tržište izbacila mobitel 5110, prvi s ugrađenom igricom Snake. Zmije će postati najpopularnija igra na mobilnim telefonima svog vremena i zaštitni znak svih budućih Nokia modela. Najpopularnija Nokia svih vremena, model 3310, na tržište će stići tek 2000.! Na Internet smo išli preko 9761 (gost/hpt) do maksimalnih 56kbps

David Beckham, zlatni dečko britanskog nogometa, još uvijek se nije oženio – njegova buduća izabranica Vicky Adams još uvijek je bila tek Posh Spice i mediji su bili prilično sigurni da bi se mogla provesti baš kao bivša mu djevojka Corry Haim. Becks je bio obožavan od armije žena, svaka ga je majka željela za zeta, tako da su kvote na raspad veze bile realne. No, kako su dani prolazili veza je bila sve ozbiljnija, a miljenici britanskih medija uzet će se naredne, 1999. godine.

Killian Mbappe još se ne bješe rodio.

Bljesak.info