Kava je omiljeni napitak ljudi diljem svijeta. Uz svoje pozitivne strane, kao što su bolje pamćenje i veća budnost, odricanje od kofeina često mijenja život na bolje. U nastavku vam otkrivamo pet pozitivnih stvari koje će se dogoditi vašem tijelu kad prestanete piti kavu:

1. Smršavjet ćete

Brojna znanstvena istraživanja pokazala su da svakodnevna konzumacija kofeina u kavi, čaju ili drugim napitcima povećava dnevne razine šećera za gotovo 10 posto. To znači da odvikavanjem od kave u samo jednom danu možete izbaciti stotine kalorija iz svoje prehrane.

2. Bit ćete smireniji

Kofein je stimulans koji prirodno podiže razine adrenalina i hormona stresa u tijelu. Prestankom konzumacije kave osjećat ćete se manje stresno i anksiozno.

3. Bolje ćete spavati

Konzumiranje kofeina šest sati prije odlaska na spavanje može poremetiti vaš san, zbog čega ćete se buditi umorni i trebati još kofeina. I tako se taj “začarani krug” nastavlja.

4. Imat ćete više energije

Dok vam se tijelo ne navikne na funkcioniranje bez kofeina, vrlo vjerojatno ćete osjećati umor, ali na duge staze imat ćete više energije nego dok ste ga konzumirali.

5. Imat ćete ljepši osmjeh

Želite li imati lijep osmijeh i bijele zube, obavezno prestanite piti kavu. Naime, kava zbog svoje kiselosti loše utječe na zube i ostavlja neželjene mrlje.