Načelnik Jablanice Salem Dedić skrivio je početkom travnja prometnu nesreći u Donjoj Jablanici za što je kažnjen sa 100 KM i jednim kaznenim bodom, objavio je Dnevni avaz navodeći kako kazna ne bi bila neuobičajena da načelnik nije pobjegao s mjesta događaja te se tek nakon dva sata javio u policijsku postaju i ispričao šta se dogodilo.

Policajci su to naknadno uveli u zapisnik. Ukoliko kaznu plati u prvih osam dana, načelnik ima popust od 50 posto, što znači da će proći sa svega 50 KM kazne.

Oštećena K. M. podnijela je žalbu na rad policijskih službenika, i to protiv zapovjednika policije Nihada Vule i policajaca Branislava Manigode i Majde Ramić, piše Avaz navodeći kako se u žalbi navodi da je ''načelnik povukao prijateljske veze s komandirom kako bi dobio što manju kaznu''.

''Oštećena u žalbi navodi da je Vule počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, jer je izdao naredbu Manigodi da obavi uviđaj iako on nema certifikat za obavljanje takvog posla. Upućena je i žalba da policajci u zapisniku nisu naveli da je načelnik Dedić pobjegao s mjesta događaja. Nije navedeno ni vrijeme kad je rađen alkotest, čime je Manigoda prikrio činjenicu da je Dedić pobjegao s mjesta događaja'', navodi Avaz.

U žalbi se ističe kako je ''ovakvim postupanjem prijavljeni pribavio protupravnu korist okrivljenom, odnosno štetu drugim osobama u iznosu većem od 11.000 KM, čime je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja''.

U zapisniku je, tvrde novine, navedeno da su na mjestu događaja tijekom uviđaja bili prisutni i Manigoda i Ramić. Oštećena je uputila žalbu i na ovu stavku, tvrdeći da su bili prisutni samo ona i Manigoda, a kao dokaz je priložila fotografije s mjesta događaja.

Avaz navodi kako je u policijskom zapisniku navedeno je i da je Dedićeva službena Škoda Octavia fotografirana na mjestu događaja, iako su oštećena i Manigoda skoro dva sata pokušavali pronaći i telefonski stupiti u kontakt s Dedićern.

Navedeno je i da je riječ o nezgodi s manjom materijalnom štetom, iako procijenjena šteta na automobilu M. K. iznosi 5.995 KM.

Načelnik Dedić kažnjen je sa 100 KM za tri prekršaja, i to za izazivanje prometne nesreće, udaljavanje s mjesta događaja i neukazivanje pomoći oštećenima.

Ovim iznosom kažnjavaju se i vozači za nekorištenje pojasa, neposjedovanje potvrde o registraciji, korištenje mobilnog telefona u vožnji, pretjecanje kolone...