Novinske stupce posljednjih tjedana sve češće pune brutalni sukobi migranata. Posljednji sukob dogodio se prekjučer, kada je migrant izboden nožem, a pravovremena reakcija bh. građana vjerojatno mu je spasila život, piše Avaz.  

Nekoliko dana prije toga, Emir A. iz Sarajeva osumnjičen je da je u Aleji lipa u sarajevskom naselju Hrasno nožem nekoliko puta ranio migranta. Nanio mu je ozbiljne ozljede vrata i trbuha.

U Bosanskoj Gradišci policija je uhitila dvojicu Alžiraca koji su pretukli bh. državljanina u dvorištu njegove kuće. Prije toga na Ilidži u Sarajevu dogodilo se ubojstvo migranta iz Maroka. Njega je ubio Alžirac, koji je priznao da je to uradio, a sve u sudnici je šokirao pitanjem: "Koliko košta da idem na slobodu?!". 

Skrivanje identiteta

U međuvremenu, u naselju Stup, u Latičkoj ulici, dogodio se još jedan sukob u kojem je teško ozlijeđen migrant. Dok su migranti blokirani u BiH, njihova nervoza je sve veća zbog nemogućnosti napuštanja BiH. 

Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, kaže da među migrantima ima mnogo onih koji kriju svoje identitete iz raznih razloga.

"Kriju identitete, ali i razloge, zbog kojih su krenuli iz svoje zemlje. Ima onih koji bježe zbog politike, ekonomije, ali i onih koji bježe zbog kriminalne prošlosti. Ova situacija koja se događa s migrantima, osim toga što kod građana BiH stvara nervozu, stvara nervozu i kod migranata koji dolaze s različitih područja, Maroka, Alžira, Sirije, među njima postoje određene kulturološke razlike. Ne mora značiti ako su muslimani da nemaju razlike", kaže dekan Korajlić.

Pojašnjava da učestale sukobe možemo očekivati i u budućnosti.

"U rad s migrantima je potrebno uključiti psihologe, sociologe kako bi se shvatile njihove razlike, ali i kako bi im se pomoglo. Također, neophodno ih je što prije evidentirati jer ima onih koji prođu kroz BiH, a nikada ne budu evidentirani", dodaje Korajlić.  

Migrantska kriza u BiH poprima sve veće razmjere i rastu razlozi za zabrinutost, stava je dr. Jusuf Žiga, sociolog s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Da nas đavo odnese

"Migranti unutar sebe su prilično skloni konfliktima. Kada na jednoj strani imate tu potencijalnu opasnost, konflikte među njima, a s druge strane mogućnost da se nekontrolirano kreću, onda to samo po sebi daje daleko veće razloge za zabrinutost. Ali zabrinutost kod naših građana raste i zbog neodgovornosti odnosno nespremnosti da se uhvate ukoštac s ovom krizom. Kao da je nekom stalo da nas sve đavo odnese pa da se onda sjetimo šta trebamo raditi", ističe profesor Žiga.  

"Nastupila je posljednja sekunda da se vrlo ozbiljno ovo društvo pozabavi migrantskom krizom. Ako netko zamišlja da će ovo kako je došlo nečujno tako i otići s ovih prostora, on ili je nedobronamjeran ili je totalni autsajder. To se neće dogoditi. Mi ćemo imati ozbiljne probleme i izazove da se bavimo tom problematikom. Ne može ni gospodin Dodik da kaže mene to ne zanima i da ih propusti preko svoje teritorije tamo negdje u Bihać. Ali to mu netko treba kazati", dodaje na kraju dr. Jusuf Žiga.