Predsjedatelj Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović izjavio je danas novinarima u Sarajevu da najveće nesuglasice, kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara BiH, postoje na relaciji SNSD-SDA i Demokratska fronta u pogledu nepoštivanja zakona i Ustava od strane SNSD-a "da ne podstiče kretanje BiH ka aktivaciji MAP-a".

''Ako je Zastupnički dom ili Parlamentarna skupština BiH usvojila Zakon o obrani, u kojem jasno stoji da sve institucije i svi organi ove države trebaju raditi u tom pravcu kretanja BiH ka euroatlantskim asocijacijama, to je obveza svih onih koji su izabrani na posljednjim izborima. Očekujemo od SNSD-a da to poštuje, ništa više'', naveo je Osmanović.

Po njegovim riječima, dostavljanje nacionalnog godišnjeg plana, nije članstvo u NATO-u.

''Mi smo kod prvog nacionalnog godišnjeg plana zapeli, što ne vidim razloga, jer to je potrebno ovoj državi'', smatra Osmanović.

Napomenuo je kako je druga stvar koja se pojavila na posljednjem sastanku sa SNSD-om da SNSD očekuje, što nikada do sada nije bilo, da pored predsjedavajućeg ima i tri ministra iz reda srpskog naroda.

To, ističe Osmanović, nikada do sada nije bilo i ''ne znam odakle im takva jedna teza''.

''Ali smatran da na sastanku koji će biti održan idućeg tjedna, na kojem bi trebali biti predstavnici sve tri političke stranke, ili lideri tri političke stranke, da ćemo iznaći rješenje da se što prije formira Vijeće ministara BiH, a ja bih dodao i Vlada Federacije BiH'', kazao je Osmanović.

Vlada Republike Srpske, s  još jednom je pozvala na hitno formiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u skladu s izbornim rezultatima iz oktobra prošle godine kako bi se omogućilo da izborna volja građana bude ispoštovana.

Time bi se, kako je priopćeno, omogućilo da novo Vijeće ministara, u suradnji s nadležnim institucijama u BiH, determinira pravce razvoja, ''budući da nije primjereno da u determiniranju pravaca sudjeluje Vijeće ministara u tehničkom mandatu''.