Osim dvaju HDZ-ova, iz Bosne i Hercegovine još nije upućena niti jedna čestitka Andreju Plenkoviću koji će voditi hrvatsku politiku i iduće četiri godine.

Praksa je da se državnicima upućuju čestitke, pogotovo iz susjednih zemalja. Čestitku je već uputio Aleksandar Vučić, srbijanski premijer, ali se još čeka da se netko oglasi iz Sarajeva kojem bi trebalo biti u cilju započeti novi mandat u dobrom ozračju jer BiH ima puno otvorenih pitanja s Hrvatskom.

Stoga je bilo za očekivati da čestitku uputi Predsjedništvo BiH, ali i čelnici brojnih parlamenata, domova i drugih državnih tijela.

Plenković je u kampanji govorio i o BiH.

"Stav HDZ-a, pa i stav Vlade, državna politika je takva da odnose između konstitutitivnih naroda i svako pitanje uređenja BiH je prije svega na narodima BiH, političkim strankama, na institucijama BiH", kaže Plenković.

Mi ne samo da se zalažemo za ravnopravnost Hrvata u BiH, nego smo učinili enormne napore da cijela BiH i sva tri naroda ostvare napredak u reformama, da im pomognemo na evropskom putu, da se zalažemo kontinuirano za to. I za EU i NATO", dodao je Plenković.

Inače, Plenković je zahvalio u ponedjeljak svima koji su glasali na parlamentarnim izborima i odredili smjer Hrvatske poručivši kako ih takav rezultat obvezuje da nastave odgovorno i odvažno raditi za bolju i sigurnu Hrvatsku.

''Hvala svima koji su glasali i odredili smjer Hrvatske. Ovakav rezultat nas obvezuje da nastavimo odgovorno i odvažno raditi za bolju i sigurnu Hrvatsku'', napisao je Plenković na svom Twitteru.

HDZ je osvojio 66 mandata, a Restart koalicija okupljena oko SDP-a ima 41 mandat. Domovinski pokret je treći s osvojenih 16 mandata, Most osvaja osam mandata, a koalicija okupljena oko platforme Možemo sedam mandata.

Tri mandata osvaja koalicija SSIP-Pametno-Fokus, a u Sabor s jednim osvojenim mandatom ulaze i HNS te Reformisti.

Bljesak.info