Ožujak je prvi proljetni mjesec u kojem se intenziviraju radovi u vrtu. Iza nas je natprosječno topla veljača koja nas je izmamila u vrtove u kojima su mnogi nadoknadili ono što su propustili napraviti jesenas - posijati grašak, bob, špinat, blitvu, rikolu, matovilac, posaditi luk i češnjak.

Sve ovo možete napraviti i u ožujku, a izbor povrća i začinskog bilja koje se sije i sadi ovoga mjeseca je zaista velik.

Pratite vremensku prognozu jer, bit će još vrlo hladnih dana i minusa pa prilagodite radove. Ne brinite, nećete s ničim zakasniti jer, kako kažu stari, sjeme kada dođe u toplu zemlju, jedanko napreduje kao ono koje je posijano rano.

Na otvorenom

Uz već spomenuto povrće, u prvoj polovini ovoga mjeseca na otvorenom se siju mrkva, rotkvica, zelena salata, rotkvica, cikla. Polovina mjeseca idealna je za kopar, peršin, pastrnjak i celer.

Krajem mjeseca, ako je zemlja topla i nema opasnosti od mrazeva u narednih nekoliko dana, možete posaditi presadnice kupusa, korabe, kelja, raštike. U toplijim područjima se sadi i krumpir.

Također, s toplijim danima možete posaditi začinsko bilje poput kadulje, ružmarina, lavande, matičnjaka, vlasca, majčine dušice, mente i sl.

U zatvorenom

Sada je pravo vrijeme za sjetvu povrća koje ćemo u vrt presaditi u svibnju, a to su rajčica, paprika, patlidžan, krastavci, tikvice, kupus, rašitka, brokula, cvjetača, bamija kao i začinsko bilje poput bosiljka i origana.

Možete ih sijati u veće posude pa kasnije pikirati ili ih ostaviti u njima sve dok ne budete presađivali u vrt. Pazite da ih u tom slučaju ne sijete pregusto. Također, možete posijati svako sjeme posebno u svoju posudu što će vam kasnije olakšati presađivanje.

Koristite supstrat koji je namijenjen uzgoju za presadnice. Prije same sjetve sjemenke možete namakati u nekoj od biljnih kupki, a nakon što ste posijali, posudu držite na osvjetljenom mjestu, na sobnoj temperaturi.

Najvažnije je osigurati im svjetlost i vlagu, no pazite da ne pretjerate kod zalijevanja jer će se inače na površini supstrata stvoriti plijesan koja će uništiti mlade biljčice.