Zimski period ne znači da morate prestati s poljoprivredom. Plastenici bez grijanja omogućavaju uzgoj lukova, spanaća i salate, stvarajući priliku za prihod i svježe povrće tijekom hladnih mjeseci.

Zima može predstavljati izazov za poljoprivrednike, ali uz upotrebu plastenika, čak i bez grijanja, postoji mogućnost da se gaje biljke koje će zadovoljiti potrebe tržišta za svježim povrćem tijekom hladnih mjeseci. Crni luk, spanać i salata su kulture koje se izdvajaju kao izvrsni izbori za zimski uzgoj, jer mogu podnijeti niske temperature, čak i do -6°C.

Iako su plastenici obično povezani s ljetnim sezonama, njihova upotreba se ne mora ograničiti samo na toplije dane. U stvari, zimi mogu biti neprocjenjivi resursi za poljoprivrednike koji žele nastaviti s proizvodnjom svježeg povrća i održati svoje prihode tijekom zimskih mjeseci.

Crni Luk – Izdržljiv i trajan

Crni luk, sa svojim karakterističnim okruglim glavicama, nije samo svestran u kuhinji, već i izuzetno izdržljiv kada su niske temperature u pitanju. Luk može podnijeti hladnoću i mraz, čak i temperature do -6°C. Ovo ga čini savršenim izborom za zimski uzgoj u plastenicima. Proizvodnja crnog luka tijekom zime može zadovoljiti potražnju za ovim ključnim sastojkom u mnogim receptima, čak i kad su lokalni izvori ograničeni.

Špinat

Špinat, bogat hranjivim tvarima i vlaknima, često je omiljeni sastojak salata i jela punih vitamina. On također spada u kategoriju povrća koje se odlično nosi s niskim temperaturama. Špinat može podnijeti hladnoću i održava svoj kvalitetu tijekom zime u plastenicima. Ovo je posebno korisno jer se potražnja za zdravim zelenim povrćem tijekom zimskih mjeseci povećava.

Zelena salata

Iako se zelena salata često povezuje s toplijim godišnjim dobima, ona može uspješno rasti i zimi, pogotovo u plastenicima. Salata je biljka dugog dana, ne zahtijeva veliku toplotu, klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3ºC a optimalna je 18-20ºC. Najbolji porast biljke je pri temperaturama 15-20ºC. Mlade biljke mogu da izdrže mrazeve i do – 6ºC. Salata traži dosta svjetla i vlage. Održavati redovno dobru vlažnost zemljišta 70 – 75% poljskog vodnog kapaciteta i imat ćemo odličnu sočnost i kvalitetu salate. Period od rasađivanja do obrazovanja glavice predstavlja najosjetljiviji period kod salate u slabo provjetrenim objektima. Najbolji predusjevi za salatu su paradajz crni luk, radič, a loši celer i peršun. Prilikom površinske obrade vršimo unos 30-35 kg/ha dušika, 50-60 kg/ha fosfora i 20-30 kalija kg/ha.

Isplativost zimskog uzgoja

Gajenje lukova, špinata i salate tijekom zime u plastenicima bez grijanja može biti isplativ posao. Potražnja za svježim povrćem tijekom hladnih mjeseci često prelazi ponudu, što omogućava poljoprivrednicima da ostvare pristojan prihod. Cijene svježeg povrća su često više zimi, a smanjeni troškovi održavanja plastenika bez grijanja mogu povećati profitabilnost.

agrosavjet.com