Unatoč uobičajenoj percepciji, kraj srpnja definitivno nije vrijeme kada je kasno za sadnju vrtnog povrća, a evo i nekoliko prijedloga što možete da posijete ili posadite.

Karfiol

Krajem srpnja sadi se rasad na otvorenom. Formiranje glavica počinje krajem septembra. Nakon što glavica dostigne veličinu 3-5 cm, treba izvaditi cijelu biljku i prenijeti u kanal dubine 20-30 cm i zaliti. Tu ostaju minimum mjesec dana, odnosno dok traje period dozrijevanja. Karfiol na berbu stiže od oktobra do decembra (ako je riječ o sukcesivnoj sadnji).

Rotkvice

Rotkvice su odlične kako naknadni usjev, jer imaju jako kratak period vegetacije 40-60 dana. Siju se krajem srpnja i u kolovozu, i to sukcesivno na svakih nedjelju do deset dana. Siju se na razmak od 5 cm, a kasnije kada niknu prorjeđuju se, ako su gušće posađene. Prorjeđivanje se primjenjuje kako bi korijen imao prostora da se razvija.

Cvekla

U mnogim domaćinstvima zimnica ne može da se zamisli bez cvekle, a koliko je zdrava to svi dobro znamo. Cvekla može da se posadi poslije graška, boranije, luka i salate. Sije se na rastojanju od 50 cm i na dubini od 2-4 cm. Za vlastite potrebe dovoljno je 10 strukova po članu domaćinstva, a treba je sijati na osunčanim dijelovima bašte i u rastresitom tlu koje je dobro nađubreno.

Mrkva

Najbolji period za sijanje mrkve je kraj srpnja i početak kolovoza, a može da se vadi iz zemlje tijekom jeseni. Ako se ostavi u zemlji preko zime, na proljeće će početi da cvjeta.

Rukola

Pomalo egzotična, ali sve popularnija, rukola je biljka specifičnog ukusa koja se odlično slaže s paradajzom u tanjuru. Rukola nije zahtjevna za uzgoj i tretira se kao korovska biljka. Jako se brzo širi, te ako hoćete da imate kutak s rukolom, dovoljno je da je posadite u nekom ćošku i da ostavite nekoliko biljaka da razviju cvijet i same rasiju svoje sjeme.

Rukola ima kratak period vegetacije i brzo pristiže na berbu, što je za oko 40 dana od sjetve. Sije se na svakih 10 cm između biljaka, a treba ostaviti oko 15-30 cm razmaka između redova.

Tikvice

U ovom periodu odgovaraju sorte koje imaju kratku vegetaciju (beru se poslije 40 dana). Jako će brzo klijati usljed toplote, te treba obratiti pažnju. Klijanje može još i da se pospješi potapanjem sjemena u vodu tijekom noći.

agrosavjet.com