Mađarski premijer Viktor Orban upozorio je da bi mogao "povući ručnu kočnicu" za buduću financijsku pomoć Ukrajini, nakon što je stavio veto na paket europske pomoći vrijedan 50 milijardi eura, namijenjen njegovom susjedu kao pomoć za preživljavanje sljedeće tri godine.

Nije ovo prvi put da se suprotstavio svojim kolegama iz Europske unije, koji daju sve od sebe da pomognu Kijevu izdržati rat protiv Rusije, piše BBC.

Što Orban ima protiv Ukrajine?

Međutim, nevoljko je pustio Ukrajinu i Moldaviju da započnu formalne pregovore o ulasku u EU i tu ideju zapravo nije podržao. Izlaskom iz prostorije dopustio je da ostalih 26 čelnika EU jednoglasno glasa za spomenuto, ali je to kasnije proglasio "lošom odlukom", koju bi Mađarska mogla zaustaviti bilo kada u budućnosti.

Koji problem Viktor Orban ima s Ukrajinom?

Tvrdi da je njegov stav i pragmatičan i konstruktivan, iako postoji očigledna osobna antipatija između njega i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Dok drugi čelnici EU stoje u redu na summitu u Bruxellesu kako bi se fotografirali s ukrajinskim čelnikom, Orban se okreće na drugu stranu.

Prošlog vikenda Zelenski je razgovarao s Orbanom na inauguraciji novog predsjednika Argentine. Ukrajinski predsjednik kasnije je objasnio da ga je pitao za razlog zbog kojeg Mađarska blokira članstvo Ukrajine u EU.

Čini se da je Orban prilično opušteniji s Vladimirom Putinom nego sa Zelenskim i najbliži je saveznik ruskog predsjednika u Europi.

Orban tvrdi da Ukrajina ne može dobiti rat

Pažljivo je slijedio liniju osude ruske invazije, ali se klonio kritiziranja njezina predsjednika, a nedavno je postao prvi zapadni čelnik koji se s njim susreo od travnja 2022. godine.

"Mađarska se nikada nije htjela sukobiti s Rusijom, uvijek je željela proširiti kontakte", citira ruska državna televizija Orbanove riječi Putinu kada su razgovarali u Pekingu u listopadu. Neka izvješća sugeriraju da je čak prihvatio Putinov izraz za rat - "specijalna vojna operacija".
Prizor čelnika EU i NATO-a koji se rukuje s Vladimirom Putinom razbjesnio je Orbanove zapadne saveznike. Američki veleposlanik u Budimpešti požalio se da "Mađarska moli za poslovne dogovore" dok Rusija napada ukrajinske civile.

Mađarski premijer tvrdi da Ukrajina ne može dobiti rat i da bi je saveznici trebali uvjeriti da zatraži trenutni prekid vatre, nakon čega bi slijedili pregovori. Ljetos je upozoravao da će ukrajinska protuofenziva propasti i pokazalo se da je bio u pravu.

Protivio se sankcijama EU za rusku naftu i plin i odbija dopustiti da vojna pomoć EU ili NATO-a dođe u Ukrajinu. Kaže da opskrba Kijeva oružjem samo produžava agoniju.

Stopirao zadnji paket pomoći Ukrajini

Orban je odlučio staviti veto na posljednji paket gospodarske pomoći Ukrajini jer kaže da novac mađarskih poreznih obveznika ne bi trebao ići protiv njihovih interesa. Kaže da bi pristupanje Ukrajine bilo katastrofa za EU, uključujući i mađarske poljoprivrednike. Oduzelo bi i kohezijska sredstva Mađarima i drugima.

Ukrajinu ne vidi kao buduću članicu EU, već kao tampon-zonu između EU i Rusije. To je gledište koje se ne razlikuje toliko od Putinove vizije "neutralne i demilitarizirane" Ukrajine.

Jedan visoki mađarski diplomat rekao je za BBC da je sukob u Ukrajini bio "međuslavenski građanski rat", ilustrirajući tendenciju u Orbanovoj vladajućoj stranci Fidesz da gleda na svijet u etničkim okvirima.

Mađarska nije bila ravnodušna prema učincima ruske invazije. Osigurala je znatnu humanitarnu pomoć i pomogla stotinama tisuća ukrajinskih izbjeglica na putu prema drugim zemljama EU. Oko 25.000 ostalo ih je u Mađarskoj i prima državnu potporu.

Oštra Orbanova igra

Ali Orban tvrdi da povijest često dokazuje da je u pravu. Ističe da čak i njegovi najžešći kritičari tijekom migracijske krize 2015./2016. sada potiho usvajaju njegove politike, uključujući podizanje ograda i pokušaje slanja azilanata izvan Europe, u zemlje poput Ruande, Libije i Tunisa.

Drugi dio politike njegove vlade je potpora mađarskim manjinama u susjednim zemljama, uključujući i oko 100.000 etničkih Mađara u zapadnoj Ukrajini. Deseci etničkih Mađara ubijeni su ili ranjeni u borbama za Ukrajinu. Tisuće su ih izbjegle ili se nisu vratile kući s radnih mjesta u EU nakon početka ruske invazije u veljači 2022.

Od 2017. Orbanova vlada je u sporu s Kijevom oko ukrajinskog zakona o obrazovanju, koji je otežavao učenje mađarskog u ukrajinskim školama.

Igrajući oštro, Orban je blokirao sastanke komisije NATO-Ukrajina. Uoči ovotjednog summita EU Ukrajina je donijela novi zakon, koji jamči pravo Mađarima i drugim "nacionalnostima EU" da govore i uče na vlastitom jeziku.

No ovu promjenu je lider vladajućeg Fidesza u mađarskom parlamentu Mate Kocsis odbacio kao "kozmetičku i beznačajnu". Neslužbene procjene pokazuju da je u Ukrajini ostalo samo 50.000 etničkih Mađara, a neprijateljstvo prema njima raste.

"Svaki put kad Orban otvori usta, naša situacija postaje gora", rekao je jedan bivši pristaša tvrdokorne linije mađarskog premijera za BBC u Muhačevu, središtu Mađara u Zakarpatskoj oblasti u Ukrajini.