Hrvatska je sa šest bodova već u drugom krugu. Četvrta na ovom SP-u, nakon Rusije, Urugvaja i Francuske. U slučaju da Island i Nigerija sutra remiziraju, Hrvatska bi osigurala i prvo mjesto u skupini.

U slučaju da Nigerijci slave, tada bi se još teoretski moglo desiti da izgubimo prvo mjesto, ali to je već duboka matematika. Morala bi Nigerija jako visoko poraziti Island, potom i Argentinu pa mi dosta jako stradati od Islanda.

Najjasnija je kalkulacija - ako Island ne pobijedi Nigeriju, Hrvatska iz skupine odlazi kao prvoplasirana. U slučaju da Islanđani danas slave, trebao bi nam još bod protiv Islanda za prvo mjesto.

U tom slučaju, s remijem iz te utakmice, prošli bismo mi i Islanđani, a Messi bi se vratio kući. Argentina, pak, osim što ovisi o sebi i utakmici s Nigerijom, ovisi, dakle, i milosti Hrvatske, sinoć je nismo imali, ali možda ćemo joj na kraju pomoći.

A Hrvatska se u osmini finala 'križa' sa skupinom C u kojoj su na vodećim pozicijama trenutno Francuska (šest bodova) i Danska (četiri boda). I te dvije reprezentacije će 26. lipnja, samo sat vremena prije našeg dvoboja s Islandom međusobno odlučivati. Međutim, šanse ima i Australija, ako pobijedi Peru, a Danska izgubi od Francuske, tada će odlučivati gol-razlika između Danske i Australije za drugo mjesto.

Pobijedi li, pak, Danska Francusku, a mi budemo prvi u skupini, ići ćemo u osmini finala na Francuze. Znači, budemo li prvi u skupini već nakon današnjeg susreta, trebamo se nadati da Francuzi neće izgubiti od Danske. Ne podcjenjujući nikoga, Francuska je ipak lošiji ždrijeb.

A zamislite i ovu mogućnost. Da Island pobijedi Nigeriju i u zadnjoj utakmici, kad ćemo već znati tko je tko u skupini C možda ćemo imati priliku i 'rihtati' ždrijeb, odnosno, biti prvi ili drugi. Ali, nemojmo ići tako daleko, nadajmo se da nećemo biti u situaciji da uđemo u 'sivu zonu' sporta. Uživajmo u trenutku, u velikoj pobjedi, bit će vremena za razmišljanje.

sportske.jutarnji.hr