Požari nisu nepoznanica na Havajima, ali oni koji su izbili posljednjih dana smatraju se nekima od najgorih u povijesti arhipelaga. Njihove posljedice bile su razorne te se još uvijek istražuje što je točno izazvalo smrtonosne požare. Orkanski vjetrovi i suho vrijeme pridonijeli su rasplamsavanju plamena. Suša ili neuobičajeno suhi uvjeti na velikim dijelovima Havaja - uključujući cijeli otok Maui - također su imali ulogu.

Oko 14% države pati od teške ili umjerene suše, dok je 80% Havaja klasificirano kao neuobičajeno suho. Prošlog mjeseca na Mauiju je zabilježeno više požara, što je nakratko dovelo do zatvaranja autoceste. Upozoreno je da je "rizik od požara tijekom ove sušne sezone povećan".

Otok bio pod crvenim upozorenjem zbog rizika od požara

Neke su dijelove havajskih otoka prekrile neautohtone trave koje su zapaljivije od domaćih biljaka. To, zajedno sa suhim uvjetima, može brzo rasplamsati požar. Maui je bio pod crvenim upozorenjem zbog povećanog rizika od požara prije nego što su izbili.

Snažni vjetrovi od uragana Dora dodatno su rasplamsali plamen. Guverner Havaja Josh Green izjavio je da su požari "najveća prirodna katastrofa" u povijesti države. "Nikada prije nismo doživjeli požar koji je pogodio grad na ovaj način," rekao je, ističući da klimatske promjene stvaraju nezapamćeni pritisak na Havaje.

Posljednji veliki požar dogodio se 2018. godine u Lahaini, istom gradu koji su požari opustošili ovog tjedna. Uništio je 2.000 hektara zemlje, 31 vozilo i 21 zgradu. Požari su nekada bili relativno rijetki na Havajima, no ljudska aktivnost učinila ih je češćima i ekstremnijima.