Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je proglasio djelomičnu vojnu mobilizaciju.

Putin, koji se u srijedu ujutro obratio naciji, rekao je na početku govora da Zapad "želi uništiti našu zemlju" i da se "ovdje radi o obrani Rusije i teritorija Donbasa". Rekao je da Rusija podupire to stanovništvo i da nema pravo odustati od njega.

Što je to djelomična vojna mobilizacija?

Djelomična vojna mobilizacija je termin koji se koristi praktički u cijelom svijetu, ali se može razlikovati od zemlje do zemlje po nekim stvarima.

U slučaju Rusije, baš kako je rekao Putin, djelomična vojna mobilizacija znači da će se rezerviste pozivati u vojsku. A taj proces počinje odmah. Rezervisti označavaju pričuvne pripadnike vojske. U širem smislu, to su ljudi koji su obavili vojni rok.

U Rusiji je vojni rok još uvijek službeno obavezan i traje 12 mjeseci. Obavezan je za sve muške stanovnike između 18 i 27 godina. Izbjegavanje vojnog roka je kažnjivo sa do dvije godine zatvora. No, postoje razni načini kako legalno izbjeći vojni rok

Šojgu je rekao da će biti pozvano 300.000 rezervista, od 25 milijuna s koliko ih, kako je kazao, Rusija raspolaže.

Jučer izmijenenji zakoni

Objava ruskog predsjednika Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji uslijedila je nakon poteza donjeg doma moskovskog parlamenta, Državne dume, u utorak da izmijeni zakon o vojnoj službi, pooštravajući kazne za kršenje dužnosti vojne službe — poput dezerterstva i izbjegavanja službe, prenosi CNN.

Nacrt zakona predviđa zatvorsku kaznu do 15 godina za izbjegavanje službe ili kršenje službene vojne zapovijedi. Zastupnici Državne dume i senatori također su pripremili amandmane na Kazneni zakon, predlažući do pet godina zatvora za uništenje ili nehajno oštećenje oružja i vojne opreme tijekom rata, izvijestila je državna novinska agencija RIA Novosti.

Iako Putinova najava od srijede ne predstavlja potpunu vojnu mobilizaciju, kao što su neki predviđali, ona označava značajan pomak u sukobu i daje Rusiji široke ovlasti da regrutira svoje građane s prethodnim vojnim iskustvom.