Predsjednik Joe Biden nakon polaganja prisege održao je govor u kojem je pozvao na jedinstvo.  Mnogi analitičari već se javljaju s pohvalama na njegove poruke. Evo što je sve govorio: 

"Danas slavimo trijumf, ali ne kandidata, već politike. Shvatili smo da je demokracija krhka. I danas je demokracija pobijedila. Prije nekoliko dana bili smo svjedoci napada na Capitol tijekom mirnog prijenosa moći", naveo je.  

Zahvalio se svim svojim prethodnicima koji su tamo. Podsjećamo, na ceremoniji inauguracije bili su bivši predsjednici George W. Bush mlađi, Bill Clinton kao i Barack Obama. Predsjednik Carter odbio je doći zbog svojeg zdravstvenog stanja, dok je Trump nije priznao poraz pa je tako radije otišao u svoju rezidenciju na Floridi. 

"Malo ljudi u povijesti ove zemlje morali su se suočiti s izazovima s kojima se mi suočavamo. Virus koji je odnio više života nego Drugi svjetski rat, izgubljeno je puno poslova, glasni pozivi za rasnu jednakost. Poziv za spas dolazi i od same planete", naveo je.  

Istaknuo je kako ih čeka borba i protiv političkog ekstremizma, gdje je naglasio i borbu protiv bijelog supremacizma.  

"Možemo pobijediti virus. Možemo imati bolje škole. Stvariti bolje poslove. Možemo konačno vratiti Ameriku na put da bude snaga dobra. Znam da je teško govoriti o jedinstvu", kazao je.  

"Ovo je naš povijesni trenutak. Jedinstvo je naš korak naprijed. Ako to napravimo, uspjet ćemo. Danas počnimo iz početka. Počni slušati jedne druge. Počnimo vidjeti jedne druge", poručio je i dodao: 

"Ja ću biti predsjednik svih Amerikanaca. Borit ću se jednako jako i za one koji su glasovali za mene, kao i za one koji nisu. Znam da mnogi moji Amerikanci gledaju prema budućnosti sa strahom, ali obećajem vam da shvaćam. Ali rješenje nije nepovjerenje prema onima koji ne izgledaju kao vi ili koji su druge vjere. 

- Moramo prestati ovaj rat između plavih i crvenih, između urbanog i ruralnog, između liberala i konzervativaca. Tako to mora biti. Naša zemlja će biti uspješnija. Naši Amerikanci u onom što nas čeka moramo biti ujedinjeni. Borimo se protiv smrtonosnog virusa. Mi moramo se prestati svađati i suočiti se time kao jedna zemlja, jedna nacija. Obećajem vam da ćemo pobijediti.   

- Moj prvi čin kao predsjednik molim vas za trenutak molitve za one koje smo izgubili u ovoj pandemiji - kazao je.