Francuska je obećala da će Ukrajini poslati dodatnu vojnu pomoć, uključujući lake tenkove i oklopna vozila te omogućiti obuku vojnika, javljaju strane agencije. Potvrdila je to Elizejska palača nakon trosatnih razgovora francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je jučer nakon Njemačke posjetio i Francusku, piše Index.hr.

Posjet Francuskog dio je "europske turneje" Volodimira Zelenskog, kojoj je cilj prikupiti dodatnu vojnu i financijsku pomoć uoči dugoočekivane ukrajinske protuofenzive.

Ured francuskog predsjednika Macrona objavio je da će Francuska poslati Ukrajini desetke lakih tenkova i oklopnih vozila "u tjednima koji dolaze", ne navodeći konkretne brojke. Obećani su i dodatni sustavi protuzračane obrane, ali detalji nisu objavljeni.

U zajedničkoj izjavi Francuska je opisala podršku ukrajinskoj neovisnosti, suverenosti i teritorijalnom integritetu kao "nepokolebljivu" te obećala da će nastaviti s političkom, ekonomskom, humanitarnom i vojnom pomoći "koliko god to bude potrebno".