Serološka testiranja za cijelu populaciju koja su se trebala u Federaciji BiH obaviti prije sezone gripe vjerojatno nisu obavljena, a koji je razlog zdravstvene vlasti u ovom entitetu ne žele kazati.

Zdravstvene vlasti najavljivale su ih proljetos kad je priča o tom tipu istraživanja "bila u modi", a kako je vrijeme išlo tako se sve manje spominjalo za istraživanje koje je trebalo utvrditi koliki prosjek populacije ima razvijena antitijela koja dokazuju da su imali susret s koronavirusom.

Razina "prokuženosti" daje podatak koliki je prosjek građanstva otporan odnosno ugrožen od novog vala koronavirusa. Da se virus ne bi širio u populaciji nužno je da je visoki udio stanovnika prebolio bolest (stjecanje tzv. imuniteta krda) ili da je visoki udio stanovništva cijepljen. 

"Bilo bi dobro da se serološka istraživanja provedu prije sezone gripe", kazao je Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH na konferenciji za medije 6. svibnja ove godine.

Novinari portala Klix.ba u posljednjih nekoliko dana probali su doći do odgovora na pitanje što se dogodilo s provedbom serološkog istraživanja, ali niti jedan od predstavnika zdravstvenih vlasti nije se javljao na naše pozive.

Rezultati serološkog istraživanja spominjani su kao važan adut u borbi protiv pandemije u vrijeme kad jesen i pogoršanje prilika dovede do novog vala zaraženih. Da je istraživanje provedeno, možda bi generalna pozicija borbe s pandemijom bila bolja.

U Hrvatskoj još 17. srpnja nadležni su objavili rezultate prvog serološkog istraživanja. Krunoslav Capak ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tad je kazao kako je 2,4 posto ispitanika ima razvijena antitijela koja dokazuju da su imali susret s koronavirusom.

"Što je puno više nego što imamo zabilježenih oboljelih. To znači da među nama ima puno više ljudi koji su se susreli s infekcijom nego što mi to znamo. Svega nekoliko njih ima neutralizirajuća antitijela, što znači da nisu zaštićeni od ponovne infekcije. Mi smo to pažljivo analizirali. Neutralizirajuća antitijela ima samo 2 posto onih koji imaju IGG antitijela, što znači da nisu zaštićeni od ponovne infekcije", kazao je tada Capak.