Turska će nastaviti s "proaktivnom" izbalansiranom vanjskom politikom i nakon pobjede Reccepa Tayippa Erdogana, ističu analitičari. To znači da neće biti prekinuti odnosi sa Zapadom, ali ni s Rusijom. Očekivanja su i da će se nastaviti dobri odnosi sa zemljama Zapadnog Balkana, posebno u području ekonomije.

Bosna i Hercegovina, još od 2002. godine kada je Erdogan došao na vlast, ima dobre odnose s Republikom Truskom. Ima i status strateški važne zemlje za Tursku, što ima samo nekoliko europskih zemalja. Analitičari naglašavaju kako će se dobri odnosi prema BiH nastaviti i u novom predsjedničkom mandatu Erdogana, javlja BHRT.

"Ja se nadam da ćemo mi i dalje imati dobre odnose sa Turskom, i da to neće biti samo one emocionalne veze, da ćemo izgraditi i jaču ekonomski vezu, da će Turska pomoći u geopolitičkom procesu i da to neće biti samo osobne veze. Nadam se da će se te dvije zemlje u nadolazećem razdoblju ekonomski približiti'', kaže Admir Lisica, povjesničar i geopolitičar.

Erdogan je jedan od rijetkih državnika koji je uspio ostvariti dobre političke odnose sa svim predstavnicima konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini. Dobre odnose možemo očekivati i u novom mandatu.

Mustafa Krupalija, profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, ističe: "Možemo očekviati promjene u samom intezitetu ove politike. Tu prije svega mislim na činjenicu da je ovo njegov posljednji predsjednički mandat. On će zaisgurno pokušati ostaviti neki politički trag kojim će još jasnije upisati svoje ime u povijest ovih prostora".

A dobre političke odnose Erdogan je istodobno uspio ostvariti i sa Zapadom, predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, kao i predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Takav balanisran pristup vanjske politike će se nastaviti.

Jahja Muhasilović, geopolitičar, kaže: "Ono što je potrebno znati Turska ovakvu politiku ne vodi iz nekog hira ili nekakve bolesne ambicije prema liderima koji tamo vladaju, nego iz geografskog karaktera. Ona se nalazi na razmeđu dva svijeta i nema taj luksuz da prekine odnos sa bilo kojom stranom".

Analitičari dodaju kako će Erdogan udvostručiti domaće i vanjske ciljeve, osobito prema Rusiji, Europi i SAD-u. Nastavit će slijediti hibridni pristup prema velikim silama. Zadržat će članstvo Turske u NATO-u dok će jačati trgovinske i geopolitičke odnose s Rusijom.