Sredinom kolovoza i s rekordnim temperaturama, gotovo da nema osobe koja može odoljeti kupanju. Ovo "zadovoljstvo" nekad imaju čak i uređaji, koji zbog nesmotrenosti vlasnika završavaju potopljeni.

Najčešći slučaj je onaj "sudbonosni" trenutak kada naš pametni telefon napravi trostruki salto i dođe u kontakt s vodom, za nekoliko sekundi smo ga spasili i pokušavamo da ublažimo posljedice, ali možda je već kasno.

U ovoj situaciji, ima mnogo “kućnih lijekova”. Prvo što nam pada na pamet je rasprostranjena praksa stavljanja mobitela u posudu s rižom kako bi upila vlagu. Ovaj trik ima brojne “sljedbenike”, ali i veliki broj onih koji ga napadaju. Oni kojima je trik uspio smatraju ga najboljim rješenjem, ali oni koji nisu uspjeli “oživjeti” svoj uređaj ovom metodom rugaju se njenoj efikasnosti, piše “Cinco dias“.

Stručnjaci za tehnologiju savjetuju da se to ne radi, jer smatraju da, usprkos upijajućoj moći riže, škrob koji ispušta može naštetiti uređaju. Proizvođači u stvari koje ne bi trebalo raditi uključuju i izlaganje direktnoj toplini, kao što su sušila ili radijatori, ili okretanje uređaja “naopako” da bi ispustili vodu.

Stručnjaci su suglasni s preporukom da se uređaj odmah isključi i po mogućnosti izvadi baterija. Najveća šteta koju voda izaziva na uređajima leži u njenoj visokoj reaktivnosti na metale od kojih su sačinjeni, što dovodi do korozije i naknadnog kratkog spoja ili lomljenja pojedinih dijelova.

Osim toga, visoke koncentracije soli i klora u bazenima ili moru mogu pojačati koroziju.

Tijekom ljetne sezone, voda nije jedini neprijatelj uređaja. Pijesak može biti još jedna opasnost na koju treba obratiti pažnju, jer može ući u priključak za punjenje ili zvučnike. Preporuke u ovom slučaju idu od upotrebe četkice za zube s mekim vlaknima, ili upotrebe čačkalice ili igle, ali s velikim oprezom, jer zrna pijeska mogu završiti na “dnu” uređaja.