Uoči obljetnice na bleiburškom polju, iz Austrije stiže ozbiljno upozorenje Hrvatskoj. Hrvatska je to ozbiljno shvatila pa poduzela neke korake, Austrijska crkva jasno je dala do znanja što ne želi gledati na Bleiburškom polju.

Određeni krugovi u Austriji su se žalili i vršili pritisak na biskupa, kaže Božo Vukušić, Počasni bleiburški vod.

Zato je i reagirala crkva, smatra Zlatko Hasanbegović, koji je godinama organizirao ovakve skupove.

Stanoviti krugovi iz austrijske političke i parapolitičke ljevice u uskoj su vezi s njihovim ideološkim jednojajčanim blizancima ovdje u Hrvatskoj, kaže Hasanbegović.

Davor Bernardić pak poručuje da SDP odaje počast svim žrtvama masovnih stratišta.

Oni koji koriste stradanje žrtava i njihovu žrtvu da bi veličali poražene ideologije prošlosti su nam potpuno neprihvatljivi, kaže Bernardić.

Premijeru naputak biskupa nije sporan.

Ono što je važno je da se poštuju austrijski propisi i da bilo koja obilježja koja bi mogla biti protiv pravnog poretka Austrije ne budu korištena, kaže premijer.

Hrvatski Sabor je bio i bit će pokrovitelj na Bleiburgu, poručuju s Markova trga.

“Dobar naputak”

Apsolutno dobar naputak i mislim da to neće uzrokovati nikakve probleme, kaže potpredsjednik Sabora, HDZ-ov Željko Reiner.

I tako ćemo 2018. jasno znati što će se smjeti, a što ne na Bleiburgu, jer su to tako propisali biskupi. Pa i kako se odjenuti, javlja Dnevnik.hr.

Ne samo HOS-ove zastave već nikakve zastave nisu dozvoljene budući se radi o vjerskom skupu. Sve znakovlje i uniforme iz 2 svjetskog rata nije dozvoljeno, kaže Vukušić.

U povijest odlazi i hrana i piće te šatori pored mjesta održavanja mise.

Ove godine bit će nikad više policije, ali i austrijskog tužiteljstva na terenu.

Onaj koji napravi nešto protuzakonito bit će pritvoren, a oni koji ce napraviti prekršaj bit će deportirani, objašnjava Vukušić

Šeks surađivao iz sjene

Svih ovih godina iz sjene Vladimir Šeks surađivao je s Počasnim bleiburškim vodom. A od ove godine i kao predsjednik Nadzornog odbora. Kako kaže, samo iz jednog razloga.

Nakana mi je da sudjelujem u kontroli i nadzora financija Počasnog bleiburškog voda i da sve bude u skladu sa zakonom, poručuje Šeks.

I dok će se financijama tek baviti, za ovogodišnje okupljanje u Bleiburgu, bio je iznimno aktivan.

Poduzeli smo sve moguće korake u suradnji s austrijskim vlastima i policijom, da se izbjegnu bilo kakve provokacije, kaže Šeks.

(www.jabuka.tv)