Visoki dužnosnik američke obavještajne službe rekao je da su ruski projektili pogodili istok Poljske i ubili dvije osobe, izvijestio je Associated Press, dok Pentagon zasad kaže da nema informacije koje bi potvrdile da se radi o ruskim raketama.

Dužnosnik je govorio pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti situacije, izvijestio je AP. Reuters nije mogao odmah potvrditi tu informaciju. Poljski vatrogasci objavili su u utorak da su dvije osobe poginule u eksploziji u Przewodowu, selu na istoku Poljske blizu granice s Ukrajinom.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki sazvao je hitan sastanak vladinog odbora za nacionalnu sigurnost i obranu, objavio je glasnogovornik vlade na Twitteru. Sastanak je najavljen za 21 sat.

Glasnogovornik Pentagona rekao je da američki ministar obrane "analizira" informacije po kojima su dvije ruske rakete pogodile lokaciju u Poljskoj na granici s Ukrajinom. "Nemamo u ovom trenutku elemenata kojima bi potvrdili te informacije", rekao je glasnogovornik Pentagona, dodajući da se informacije i dalje proučavaju.

Oglasio se NATO

NATO kaže da razmatra izvješća da su rakete ili projektili pali u državu članicu Poljsku i da blisko surađuje s poljskim vlastima.
 


Što će sad NATO?

Ukoliko se zaista ustanovi da je riječ o ruskim raketama, a što Rusija demantira, pitanje je kako će se postaviti NATO.

Većina analitičara koji su do sada ovaj događaj komentirali se slaže da će odluka ovisiti o tome koja će se od dvije politike primjenjivati ​​- članak 4. ili članak 5.

Članak 5 navodi da "ako je saveznik NATO-a žrtva oružanog napada, svaka druga članica saveza će ovaj čin nasilja smatrati oružanim napadom protiv svih članica i poduzet će radnje koje smatra potrebnima da pomogne savezniku koji je napadnut".

Ako bi se to upotrijebilo, to bi gotovo neizbježno značilo vojni udar nekog oblika na Rusiju. Međutim, usprkos spominjanju članka 5., čini se da se među analitičarima pojavljuje okvirni konsenzus da je pozivanje na članak 4. mnogo vjerojatnije.

Prema službenim dokumentima NATO-a, članak 4. znači da će se "strane međusobno konzultirati" ako se odluči da je njihov "teritorijalni integritet, politička neovisnost ili sigurnost" ugrožena. Jasno, čini se da to uključuje daleko manji rizik od značajne eskalacije i širenja sukoba, a što je nešto čega se svi boje nakon ovakvog događaja.