Sredinom ožujka iz Beograda u Banja Luku trebala bi biti poslana pošiljka od 2.500 komada automatskog oružja koja je navodno namijenjena pripadnicima MUP-a Republike Srpske. Da situacija bude još kompliciranija, golema pošiljka vrijedna milijun dolara stiže samo nekoliko tjedana prije otvaranja navodnog kampa za obuku u kojem će najvažniju ulogu odigrati ruski savjetnici.

Upravo zbog svega navedenog, engleski Guardian se pozabavio ovom temom, te je na samom početku priče postavio vrlo važno pitanje - što će policajcima RS 2.500 automatskih pušaka? Zašto bi oni koristili ovakvo oružje i kakva je uloga Rusije na ovom nestabilnom području?

Englezi pišu da ova pošiljka dolazi u vrijeme potpune nestabilnosti u Bosni i Hercegovini, u vrijeme bujanja nacionalizma i korupcije, te opće nezaposlenosti. Milorad Dodik sve glasnije priče o nezavisnoj Republici Srpskoj i zato srpske građanske udruge, zapadni diplomati i bošnjački predstavnici u Vladi BiH ne sumnjaju - ovo oružje Dodik koristi kako bi 'svojom privatnom vojskom' ojačao svoju poziciju i zastrašio svoje političke suparnike uoči izbora u listopadu. To je kratkoročni plan. Dugoročni je, naravno, nezavisnost RS-a.

Guardian piše da snovi Dodika možda i ne bi predstavljali glavobolju zapadnim diplomatima i vlastima u Sarajevu da se u cijelu priču nije uključila Rusija. Moskva svesrdno podržava sve Dodikove ideje, vidi ga kao svog čovjeka koji će stati na kraj ideji Sarajeva da BiH uđe u NATO, a u prilog toj tezi ide činjenica da se vođa bosanskih Srba sastao s Putinom najmanje šest puta u posljednje četiri godine.

U ponedjeljak je Dodik bez zadrške potvrdio da u Banja Luku stiže oružje, ali je naglasio da je cilj naoružavanja borba protiv terorizma.

- Sve što smo napravili je legitimno i legalno. Nemamo što kriti. Punih 20 godina nisu mogli ni smjeli opremiti policiju kako treba i sada smo odlučili da je došao trenutak da se to konačno napravi - rekao je Dodik.

Valentin Inzko, visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini, priznao je da nije baš uvjeren u Dodikovu verziju priče.

- Zabrinut sam, kako ne bih bio. Želim da ova zemlja ima što manje oružja. Ako se jedna strana počne naoružavati, onda će i druga...

Diplomati u Sarajevu kažu da je federalna policija nabavila nekoliko stotina komada oružja dugih cijevi, ali da policija u kantonima i dalje hoda samo s pištoljima.

- Pazite, u mojoj zemlji policajci imaju na raspolaganju 400 pušaka. Ito na području cijele države! Normalnoj policiji takvo oružje ne treba - naglasio je Inzko koji je inače iz Austrije.

Guardian naglašava da je Dodik stvorio i poseban odnos s 'Noćnim vukovima', tzv. klubom bajkera koji su usko povezani s Vladimirom Putinom. Koliko se ti ljudi koncentriraju na vožnje motorom i divlje bajkerske partyje, dovoljno govori činjenica da su pod sankcijama SAD-a zbog svoje paravojne role u ratu u Ukrajini.

U isto vrijeme, Rusi u hrvatskom susjedstvu obučavaju srpsku inačicu 'Noćnih vukova' - organizaciju zvanu 'Srpska čast'. Za razliku od Rusa, oni se ne predstavljaju bajkerima, već humanitarcima. Međutim, istinu o sumnjivim nabildanim muškarcima izrekao je novinar Aleksandar Trifunović.

- To je grupa mišičavih muškaraca koju Vlada koristi za zastrašivanje svog vlastitog naroda. Toga je bilo i ranije, ali ovo sada je otišlo predaleko. Situacija u RS nikad nije bila opasnija.

S druge strane, vlasti u Banja Luci smatraju da sve što rade je za dobro vlastitog naroda. Tj. za borbu protiv terorizma. Čim im netko spomene naoružavanje, iz njihovih usta silazi samo jedna riječ - Zvornik. Dakle, svi se pozivaju na incident koji se dogodio 2015. godini kada je 24-godišnji Nerdin Ibrić otvorio vatru na policijsku stanicu u Zvorniku, te ranio dvojicu policajaca. Ibrić je na kraju ubijen, ali motivi napada do dana današnjeg ostaju nejasni. Međutim, kako je urlikao 'Alahhu Akbar', taj napad je okarakteriziran kao teroristički, a vlastima RS je poslužio kao idealna isprika za naoružavanje svojih snaga.

Vlasti su već potrošile oko 4 milijuna dolara za kamp antiterorističke jedinice koji se u travnju otvara u mjestu Zalužani nedaleko od Banja Luke. Tamo će raditi ruski stručnjaci koji će obučavati domaće specijalce. Međutim, srpski oporbeni aktivist, koji nije htio biti imenovan, za Guardian je rekao da su ruski savjetnici već odavno u Republici Srpskoj i da će kamp u Zalužanima, kao i terminal lokalne zračne luke, biti korišteni kao 'ruski humanitarni centar'.

Nešto slično se dogodilo u srpskom Nišu. i tamo su Rusi otvorili svoj tzv. humanitarni centar za koji su Amerikanci poslije upozorili da je to zapravo mjesto odakle kreću sve ruske obavještajne operacije na ovim prostorima. Tamo je navodno bio isplaniran pokušaj puča u Crnoj Gori 2016. godine.

Zapadni diplomati u BiH kažu da nemaju dokaza da će to biti okupljalište ruskih špijuna, ali da će pozorno gledati što se tamo nalazi.