Kada će biti donesena odluka o potvrđivanju optužnice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, koja je podignuta protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, još se ne zna.

Rok Suda BiH polako curi, a tek će se izjasniti nakon održavanja Opće sjednice Suda. Na toj sjednici trebala bi biti donesena odluka o zahtjevu za izuzeće suca shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku, javlja BHRT.

Tužiteljstvo BiH je 11. kolovoza podiglo optužnicu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i vd. Službenog glasnika Miloša Lukića zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH.

Optužnica je vraćena na doradu 18. kolovoza i ponovno dostavljena Sudu 25. kolovoza. Zakonski rok za potvrđivanje ili odbacivanje je 8-15 dana.

Međutim, ovakav rok je upitan - jer je u međuvremenu presjednik RS Milorad Dodik zatražio izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović. Proces je stao.

Obrazloženje Suda BiH je uslijedilo odmah, a u njemu stoji: ''Odluka po predmetnoj optužnici će biti donesena u zakonskom roku, nakon održavanja Opće sjednice Suda na kojoj će se donijeti odluka o zahtjevu za izuzeće sudije shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku. Sjednica će se održati kad se steknu formalni uvjeti za održavanje iste''.

U ovom trenutku i Tužiteljstvo BiH čeka odluku Suda. Pravni savjetnik Milorada Dodika Milan Tegeltija tvrdi da sudac ne može odlučivati ni po jednom optuženom aktu ukoliko je opterećen zahtjevom za izuzeće.

Inače, izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić Dedović, koja je na ovom predmetu, zatražio je pravni tim Milorada Dodika, jer tvrde da ne može postupati u ovom predmetu zbog okolnosti koje izazivaju sumnju u njenu nepristrasnost.