''BiH od Republike Hrvatske ne traži ništa što joj ne pripada. Mi tražimo da se isključi ugovor o državnoj granici na bazi, odnosno da se ratificira, jer on je već zaključen od strane Hrvatskog Sabora na osnovu onoga što jeste granica naših zemalja i tražimo da se BiH prizna pravo pristupa otvorenom moru prema Konvenciji o pravu mora'', rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Europa Šefik Džaferović budući bošnjački član Predsjedništva BiH.

Rekao je kako ''BiH ne traži od Republike Hrvatske ništa što joj ne pripada.

''Ne znam kako je moguće da netko u ime države zahtijeva da BiH pripadne ono što joj i pripada i da je taj netko proglašen da proizvodi tenzije. Pa valjda tenzije proizvode oni koji osporavaju BiH ostvari svoje pravo. Tako stvari treba postavljati'', rekao je.

Kaže da je pitanje djelovanja Međunarodnog suda za prava mora u Hamburgu ''već pokrenuto od strane Adila Osmanovića, ministra civilnih poslova''.

''On je uputio pismo Pravobraniteljstvo BiH sa zahtjevom da se pokrene procedura pred tim sudom'', rekao je.

Džaferović navodi kako Bosna i Hercegovina u okviru regionalne suradnje ima ''susjedsku i suradnju sa svim zemljama Jugoistočne Europe''.

''Želimo imati dobre odnose sa svim zemljama u regiji, a posebno želimo imati dobre odnose s našim susjedima'', navodi Džaferović.

Sudjedima je poručio kako ćemo ''graditi odnose jedino na principima međusobnog uvažavanja, poštivanja i reciprociteta''.

''Koliko oni budu poštovali Bosnu i Hercegovinu i BiH će poštovati njih. Poručujem također, da se konačno počne rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja između BiH i naših susjeda. Mi nikada od naših susjeda nismo tražili, niti ćemo tražiti ono što nam ne pripada. Mi ih pozivamo samo da u skladu s međunarodnim pravom priznaju ono što pripada BiH, a puno je dakle pitanja koja se odnose na to počev od zaključenja ugovora o državnoj granici, prava na imovinu, prava na socijalno osiguranje, prava na mirovinsko osiguranje i tako dalje'', rekao je Džaferović.

Govoreći o Kosovu rekao je kako BiH ima službeni stav koji glasi da je za bilo kakvu odluku potreban konsenzus svih članova Predsjedništva.

''Tog konsenzusa u ovom trenutku nema i tako će ostati dok se stvari ne promijene'', rekao je Džaferović.

Govoreći o Ukrajini, ponovio je kako je i u slučaju Ukrajine stav BiH da se poštuje teritorijalni integritet te zemlje.

''Nitko taj stav ne može promijeniti jednostrano. Mora postojati nova odluka o tome na razini Predsjedništva, a ja nisam da se ta odluka mijenja'', rekao je dužnosnik SDA.