Meteorolozi su najavili jake ljetne vrućine. Prema podacima FHMZ od 21. lipnja očekuje se još jedno toplije razdoblje s temperaturama do 35 stupnjeva.

Specijalistica fizikalne i rehabilitacijske medicine, dr. sc. med. prim. Sabina Sarić u izjavi za portal "Avaza" preporučila je da se u izrazito toplim danima ne izlazi vani.

- Sve obveze je preporučljivo je uraditi u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima. To se pogotovo odnosi na djecu i starije osobe. Mladima je preporučljivo da nose šešire ili kape - upozorava Sarić.

Doktorica Sarić preporučuje da se u tijelo unosi dovoljno tekućine.

- Potrebno je piti dovoljno tekućine, ali ne iz hladnjaka nego da budu sobne temperature. U vodu se može stavili komad limuna, krastavca ili list mente i đumbira.

Potrebno je voditi računa da smo hidrirani, da nam sve tkivne strukture imaju dovoljno tekućine - rekla je za Avaz Sarić.

Neophodno je i izbjegavati teške fizičke poslove.

Što se tiče hrane potrebno je izbjegavati hranu koja bi mogla dodatno preopteretiti tkivni takt.

- Treba se bazirati na povrće, a od mesa se preporučuje riba. Od mlijeka i mliječnih proizvoda može neslani sir i malo putera. Potrebno je izbjegavati roštilje koje tradicionalno pravimo na ljeto. Svakako je potrebno smanjiti unos hrane, a hrana, odnosno obroci, trebaju biti bogati povrćem, može i riba i lešo janjetina. Sezonsko voće koje je sada sazrjelo se preporučuje u manjim količinama - ističe doktorica Sarić.

U slučaju da se nađete na licu mjesta gdje je nekome pozlilo, tu osobu je potrebno prebaciti u hlad, podići noge i pozvati stručnu pomoć