Većinom oblačno mjestimice s kišom, na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom, koji će ponegdje biti praćeni obilnom oborinom, osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Vjetar slab i umjeren jugoistočni i jugozapadni.

Buran vikend - obilna kiša, snijeg i bura, DHMZ izdao posebno upozorenje

Kiša s pljuskovima i grmljavinom nastavit će se i u subotu, a za nedjelju meteorolozi najavljuju snijeg, i to ne samo u višim predjelima nego i u nekim nizinama. Jaka bura u nedjelju može stvarati probleme u prometu prema moru i obrnuto.

Zbog svega je Državni hidrometeorološki zavod izdao posebno upozorenje u kojem za danas najavljuju moguće poplave zbog intenzivne i obilne kiše na području gotovo cijelog Jadrana, njegovog zaleđa, Gorskog kotara i Like, a posebno na području Rijeke i okolice gdje se očekuju iznimno velike količine oborina.

U subotu i nedjelju, kako su naveli, obilne oborine će ugrožavati cijelo jadransko područje sa zaleđem te Liku i Gorski kotar. "Kako povremena kišna razdoblja traju već neko vrijeme, teren je uglavnom zasićen te mu je smanjena mogućnost zadržavanja vode, što može dovesti do lakšeg i bržeg površinskog tečenja, a naročito u urbanim sredinama", upozorio je DHMZ.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda ističu i prognozirani porast vodostaja rijeka, kojima će se zbog dosadašnje akumulirane količine oborine povećati dotoci, osim na ranije spomenutom području, i u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj odnosno na slivu Save i jadranskim rijekama.

U noći na nedjelju počet će pritjecati i znatno hladniji zrak pa će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg te se do nedjelje navečer očekuje i stvaranje znatnijeg snježnog pokrivača, ponajprije u gorju (vrlo vjerojatno i više od 20 cm). Snijega će prolazno biti i u nizinama, ponajviše središnje i istočne Hrvatske, ponegdje moguće i uz stvaranje snježnog pokrivača.

Početkom sljedećeg tjedna očekuje nas stabilnije i mirnije, ali i hladnije vrijeme, uz više sunca.

Detaljniju prognozu pripremila je HRT-ova meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.

Za vikend oborine pa stabilnije, ali i hladnije

"Do kraja tjedna na kopnu oblačno, povremeno s kišom, u subotu mjestimice obilnijom, a uz zahladnjenje potkraj subote te u noći na nedjelju u gorju susnježica i snijeg. U nedjelju hladnije, pa će osim u gorju susnježice i snijega najvjerojatnije biti i u nizinama sjeverozapadne Hrvatske. Početkom sljedećega tjedna smirivanje vremena uz sunčana razdoblja, malo snijega još na istoku i u gorju te osjetno hladnije.

Na Jadranu mjestimice obilne kiše još će biti u subotu, uz jako i olujno jugo i južni vjetar. U nedjelju promjenjivo, ponegdje kiša te jaka i olujna bura. U ponedjeljak će se razvedravanje sa sjevernoga Jadrana do kraja dana proširiti do juga, uz slabljenje bure", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.