Baterije mobilnih telefona s vijekom trajanja do tri puta dužim od današnje tehnologije mogle bi postati stvarnost zahvaljujući inovaciji inženjera australskog Sveučilišta RMIT.

Umjesto da baterije bacamo nakon dvije ili tri godine, mogli bismo ih reciklirati i produljiti njihov vijek trajanja na čak devet godina, a sve to zahvaljujući visokofrekventnim zvučnim valovima za uklanjanje korozije koja sprečava učinkovitost baterije.

Visoki troškovi recikliranja litija i drugih materijala iz baterija glavna su prepreka ponovnoj uporabi, ali inovacija australskih stručnjaka mogla bi pomoći u rješavanju ovog izazova, javlja Bug.

Ključ je u nanomaterijalu zvanom MXene; riječ je o klasi dvodimenzionalnih anorganskih spojeva koji se sastoje od atomski tankih slojeva karbida, nitrida ili karbonitrida prijelaznih metala i mogu se lako pripremiti da imaju različite hidrofilne završetke.

MXene je sličan grafenu i visoko je električno vodljiv. Nevolja je u tome što lako korodira i tako inhibira električnu vodljivost, što ga je činilo neupotrebljivim.

No, izlaganje oksidiranog MXene sloja visokofrekventnim vibracijama na samo minutu uklanja koroziju, a ovaj jednostavan postupak omogućuje vraćanje električne i elektrokemijske učinkovitosti ovom nanomaterijalu.

"Sposobnost produljenja vijeka trajanja MXene ključna je za njegovo korištenje", pišu istraživači u članku koji objavljuje Nature Communications.

To znači da bi se ovaj nanomaterijal mogao primijeniti u širokom rasponu, od pohrane energije, preko senzora i bežičnog prijenosa, do sanacije okoliša.