Sljedećih dana povremeno se očekuju oborine u regiji. U zapadnoj središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni, i gorskom dijelu regije past će obilan snijeg.

U ostatku Bosne očekuje i susnježica uz snijeg, također je moguće stvaranje snježnog pokrivača.

U zaleđu Dalmacije i u Hercegovini snježna granica će se spustiti do 650 ili 600 mnv. dok će u nizinama biti kiše.

Obilnija kiša očekuje se u Dalmaciji i obalnim dijelovima Crne Gore, piše facebook stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

Temperature će ponegdje dosezati i preko -20°C!

Pozornost svakako treba obratiti na ono što nam dolazi od kraja subote i veliki dio sljedećega tjedna (razdoblje od 24. 2. do 2. 3.)

Val ekstremne sibirske hladnoće zahvatiti će gotovo cijelu Europu uključujući i cijeli Balkan.

Pri tome će u sklopu Arktičke kopnene zračne mase do nas u početku stići vrlo hladan i suh zrak.

Ulaskom u toplije Sredozemlje aktivirati će se ciklonalno polje koje uzrokovati i oborine (uglavnom snijeg ponegdje kišu i susnježicu).

Svakako treba upozoriti da se između nedjelje i sljedeće subote očekuje val ekstremne hladnoće, tako da će recimo pojedine nizine Bosne, kopna Hrvatske, Srbije, sjevera Crne Gore noću i ujutro u prosjeku mjeriti od -13°C do -21°C. Lokalno može biti i niže vrijednosti temperatura osobito u gorju.

Najviše dnevne temperature će okvirno biti od -11°C do -4°C, u gorju osjetno niže.

Ni Hercegovina, zatim zaleđe Dalmacije, i Crnogorsko primorje neće biti pošteđeni minusa tako se recimo noćne i jutarnje temperature u zaleđu Dalmacije, srednjem dijelu Crne Gore i Hercegovini mogu spustiti čak do -10°C ponegdje na sjeveru i zapadu Hercegovine i do -15°C.

Najviše dnevne temperature ne bi prešle 0°C i kretale bi se uglavnom od -9°C do 0°C.

S druge strane obalna i otočna područja Dalmacije krajnji jug Hercegovine i obalna područja Crnogorskog primorja imati će "manje hladno" vrijeme.

Tako da bi se jutarnje temperature mogle kretati od -7°C do 0°C, a najviše dnevne od -3°C do 2°C.

Kad smo već spomenuli oborine onda bi između subote i sljedećeg četvrtka ili petka snijega vjerojatno s burom moglo biti na Jadranu, Crnogorskom primorju, Hercegovini i ostatku regije Balkana uključujući i Makedoniju.

Količinski je teško reći koliko i gdje, iako će vjerojatno biti snježnog pokrivača.

Uz to će jak vjetar pojačavati osjećaj velike hladnoće!

Pri tome bi osobito u gorju postojali uvjeti da bude lokalnih snježnih mećava, koje bi potpuno blokirale neka područja.

I na kraju pozivam da se zaštite ljude koji nemaju svoj dom i nemaju gdje prenoćiti, zaštitite vodovodne cijevi i biljke u plastenicima, napisao je prof. Zoran Zadro administrator facebook stranice Vremenska prognoza za HR i BiH.