Zamjenik šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Khaldun Sinno podsjetio je da je posjeta najviših dužnosnika EU BiH u Srijedu dio sveukupne posjete zemljama zapadnog Balkana jer u BiH dolaze iz Crne Gore, nakon BiH odlaze u Prištinu, a posjeta će biti zaključena sastankom lidera u Sofiji.

U posjetu BiH sutra, 28. veljače, doputovat će predsjednik Europske komisije Jean-Claud Juncker, potpredsjednica Europske komisije i visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i europski tajnik za politiku proširenja i susjedstva Johannes Hahn, kada će im službeno biti uručeni odgovori na Upitnik Europske komisije.

Sinno je danas u Sarajevu istaknuo da svi oni dolaze u posjetu s veoma pozitivnom porukom koja dolazi nakon nedavne objave Strategije EU za zapadni Balkan, a ta poruka je, dodaje Sinno, veoma jasna da su, nakon obnovljene dinamike u procesu europskih integracija, vrata EU otvorena, ali ukoliko svi partneri u regiji budu uradili svoj dio zadaće.

''To podrazumijeva i rješenje svih otvorenih pitanja u svim zemljama uključujući BiH, ali ne samo kada je u pitanju vladavina prava nego i pitanja regionalne suradnje i pomirenja'', pojasnio je Sinno.

Osvrnuo se i na pitanje provedbe svih odluka Ustavnog suda BiH kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, kazavši da EU od domaćih političara očekuje usuglašavanje u vezi s tim, uključujući odluku Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića koja nije riješena i to će morati biti učinjeno.

''Međutim, budući da odluka po ovoj apelaciji nije provedena moguće je da će ona imati posljedice na cijelu BiH kada je u pitanju provedba izbora planiranih za listopad'', dodao je Sinno.

No, naglasio je da isticanje potrebe za implementacijom te presude ne znači da se zanemaruju bilo koje druge odluke ili presude te je apelirao na sve aktere u ovom procesu da zajednički rade na iznalaženju rješenja i to u duhu kompromisa i na način koji će BiH približiti, a ne odaljiti od europskih standarda.