Europska komisija najavila je u četvrtak dodatnih dva milijuna eura humanitarne pomoći za migrante i izbjeglice u Bosni i Hercegovini te ponovno zatražila od bosanskohercegovačkih vlasti da osiguraju nove lokacije za smještaj migranata kako bi im se osigurali adekvatni uvjeti.

"S približavanjem zime ubrzavamo potporu tako da naši humanitarni partneri mogu dostaviti više pomoći onima kojima je potrebna. Naša je pomoć u prvom redu namijenjena za hitnu zdravstvenu skrb i zaštitu te podjelu vreća za spavanje, toplih jakni, hrane i lijekova. Ključno je da vlasti hitno omoguće dodatne smještajne kapacitete kako bi osigurali sigurne i dostojanstvene uvjete života migranata i izbjeglica u zemlji", rekao je povjerenik za humaitarnu pomoć i krizno upravljanje Christos Stylianides, prenosi Hina.

S ovih dva milijuna eura, ukupna humanitarna pomoć Europske komisije Bosni i Hercegovini od 2018. dosegnula je 5,8 milijuna eura.

"Europska unija je zatražila da državne vlasti predlože nove lokacije za smještaj izbjeglica i migranata. To je hitno potrebno zbog približavanja zime. Osim toga, osobe koje su smještene u neadekvatnim uvjetima, poput onih u Vučjaku, pod hitno trebaju biti premješteni u odgovarajući smještaj", navodi Komisija.

U Vučjaku kod Bihaća, na samoj granici s Hrvatskom, formiran je privremeni prihvatni centar za migrante.

Po procjenama, u BiH trenutačno ima između šest i osam tisuća izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, a najveći dio njih se nalazi u Unsko-sanskom kantonu, na krajnjem sjeverozapdu zemlje.

Zbog nedostatka smještajnih kapaciteta skoro polovica migranata i izbjeglica živiti izvan objekata za smještaj. Oko 3300 ljudi smješteno je u pet privremenih prihvatnih centara koje financira EU, ističe Komisija.

Humanitarna pomoć bit će dostavljena preko agencija UN-a i nevladinih organizacija koje već pomažu migrantima na terenu.