Iza nas je vrhunac ovog toplinskog vala i u mnogim mjestima najtopliji dan ove godine. Temperatura zraka već je ujutro ponegdje u Dalmaciji bila 30°C, a poslijepodne uglavnom oko 35°C, pa i viša. U unutrašnjosti Dalmacije i oko 40°C. 

Osim vrućine, mnogima smeta i sparina, ne samo dnevna nego i noćna, osobito u središtima velikih gradova, a i na Jadranu, gdje će noć s ponedjeljka na utorak ponegdje biti topla, čak i vruća kao malo koja. Možda čak i rekordna, najavljuje Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Stižu oluje i osjetno zahlađenje

Već danas i u srijedu stiže promjena vremena. Važno je naglasiti i kako će vrućina barem malo popustiti, ponajviše u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, a najmanje u južnijim krajevima, gdje će se zadržati sunčano. U sjevernijim će krajevima biti oblačnije, već prijepodne uz mogućnost ponekog pljuska uglavnom u Istri i Gorskome kotaru, a zamjetno češćih i obilnijih pljuskova s grmljavinom, uz mjestimična olujna nevremena, u većini će krajeva biti od utorka navečer do srijede prijepodne.

Ako nestabilnosti gdjegod i izostanu, pad temperature neće. Sredinom tjedna diljem će Hrvatske zamjetno osvježiti, javlja Vakula. 

U većini unutrašnjosti poslijepodnevna će temperatura biti niža nego u ponedjeljak, čak i za više od 10°C, ponegdje čak i za oko 15°C. Pritom će se do kraja srijede posvuda razvedriti pa će tijekom blagdana Velike Gospe biti pretežno suho i sunčano, ali i relativno svježe, na kopnu ponegdje uz jutarnju maglu.

U nastavku tjedna opet promjenjivije, uz mogućnost povremene mjestimične kiše uglavnom u unutrašnjosti, te diljem Hrvatske ponovno toplije, pa će ponegdje biti i vruće, najprije u Dalmaciji, zatim i mjestimice u sjevernijim krajevima. No ta će vrućina, uz koju je u nekim krajevima moguć još jedan toplinski val koji može djelovati na zdravlje, vrlo vjerojatno biti puno podnošljivija od ove potkraj prošloga tjedna i početkom ovoga.

Utorak - manje toplo, ali još većinom vruće, pljuskovi osobito navečer...

"U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu još biti vruće, ali malo manje nego u ponedjeljak, s najvišom dnevnom temperaturom od 28 do 32°C. Premda će biti dosta sunčana vremena tijekom dana treba računati i na porast naoblake, pri čemu ponegdje može biti i pljuska, poglavito krajem dana. Zapuhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

U središnjoj će Hrvatskoj biti još i vjetrovitije nego na istoku, uz mjestimice i jake udare sjeveroistočnjak, a i oblačnije. Mjestimična kiša moguća je već prijepodne, a osobito će kasno poslijepodne i navečer biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom, vjerojatno i nevremena. Najviša temperatura bit će između 25 i 29°C.

Podjednako manje toplo nego u ponedjeljak bit će i u gorskoj Hrvatskoj, dok će na sjevernom Jadranu danju još biti uglavnom vruće, ponegdje uz neugodno toplu noć i jutro. Zapuhat će sjeveroistočni vjetar u gorju, a na Jadranu će biti zapadnjaka i sjeverozapadnjaka, mjestimice uz obalu i bure. Bit će promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima i kišom, ponegdje moguće već prijepodne, a posebno prema kraju dana, uz povećanu vjerojatnost za olujno nevrijeme.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije prevladavat će sunčano, ali uz više oblaka nego u ponedjeljak. Samo ponegdje na sjeveru Dalmacije postojat će vjerojatnost za poneki pljusak. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i zapadni te sjeverozapadni, a prolazno će mjestimice biti i bure. Zadržat će se vruće pa i vrlo vruće.

Na sunčanome jugu Hrvatske najviša će dnevna temperatura biti između 33 i 38°C. Puhat će jugozapadni i zapadni vjetar, prema otvorenome sjeverozapadni, a more će biti mirno i malo valovito more", prognozira dipl. ing. Krunoslav Mikec iz DHMZ-a za HRT.

Sredinom tjedna osjetno svježije, uz buru, u srijedu još ponegdje i kišu pa opet...

U srijedu na kopnu osjetno svježije, u prvome dijelu dana s oblacima, često kišom, mjestimice i grmljavinom. Poslijepodne razvedravanje, no još mjestimice uz poneki pljusak. Ponegdje će puhati jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Od četvrtka sunčanije, uz mogućnost za jutarnju maglu, a dnevna temperatura zraka malo će porasti.

Na Jadranu će također u srijedu vrućina popustiti, uz buru, ponegdje jaku s olujnim udarima, koja će tijekom četvrtka oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Pritom u srijedu na kišu i grmljavinu treba računati na sjevernom dijelu, no poneki neverin moguć je i u Dalmaciji. Od četvrtka i na moru uglavnom sunčano.