General Motors se sprema za električnu budućnost u kojoj će električni automobili prelaziti skoro 1000 km s jednim punjenjem baterije. Ta budućnost, jasno, još nije blizu, no inženjeri GM-a uskoro će početi raditi na njoj u novom postrojenju za istraživanje baterija koje grade u Michiganu.

Ambicije GM-a su iznimno velike te se nadaju kako će istraživački i razvojni timovi u tom pogonu moći ostvariti zacrtane ciljeve - baterije koje će trajati duže i brže će se puniti, a bit će manje štetne za okoliš.

Iz ove kompanije ne žele reći koliko će stajati izgradnja Wallace Battery Innovation centra, niti koliko će inženjera raditi u njemu, no nagađanja stručnjaka kažu da je ova investicija teška “stotine milijuna dolara”.

Ako u svom naumu uspiju, a to je razvoj baterije s kojom bi električna vozila jednog dana mogla prijeći 600 milja (960 km) prije nego se zaustave na punionici, jasno je kako je taj ulog i više nego opravdan, javlja Zimo.

Treba naglasiti kako je ovdje riječ o inovacijskom centru u kojem će se razvijati i testirati tehnologije i baterije, no one se u njemu neće proizvoditi. Za proizvodnju GM gradi dvije tvornice u suradnji s LG Chemom.

S obzirom na to da bi u budućnosti cestama u brojnim zemljama svijeta trebali dominirati automobili s električnim motorima, automobilskim kompanijama je jasno da se već sada trebaju izboriti za poziciju na tržištu i investirati u tehnologije s kojima će steći tržišnu prednost u odnosu na konkurenciju. Zato su već najavili da će do 2025. investirati 27 milijardi dolara u razvoj i proizvodnju čak 30 novih električnih vozila.

Američka tvrtka već razvija arhitekturu baterije nazvanu Ultium koja bi trebala omogućiti doseg od 640 ili više kilometara s jednom punjenjem. O kakvim se baterijama radi, trebali bi saznati već sljedeće godine kada počinje proizvodnja njihova Hummera EV koji će koristiti baterije Ultium.