Za pet dana počinje 22. Svjetsko nogometno prvenstvo, a dok neki ozlijeđeni nogometaši vode utrku s vremenom, reprezentacija Gane muku muči s drugim problemom. Pomalo bizarnim, kako pišu 24sata.hr.

Prije dva dana stigli su u Abu Dhabi gdje će za dva dana odigrati prijateljsku utakmicu protiv Švicarske, što će biti generalka pred Mundijal, ali pitanje u čemu će igrati. Naime, kako pišu tamošnji mediji, zaboravili su dresove i svu potrebnu opremu! Zbog prevelikog uzbuđenja?

Pa su se dužnosnici dali u akciju. Prvotni plan je bio da im iz Gane pošalju opremu direktno u Katar, kako bi ih dočekala za utakmice Svjetskog prvenstva, no pitanje je u čemu bi igrali protiv Švicarske. Kontaktirali su potom dobavljača opreme koji je u što kraćem roku obećao poslati dresove u Abu Dhabi.
 


Ganci bi tako za prvu utakmicu protiv Portugala 24. studenog trebali zaigrati u svojim dresovima. U skupini su još s Južnom Korejom i Urugvajom. Starim poznanikom.

U JAR-u prije 12 godina Gana je dogurala do četvrtfinala gdje je nakon 1-1 u regularnom dijelu otišla u produžetke s Urugvajcima. Luis Suarez je u posljednjim sekundama rukom spriječio čisti gol, a Ganci su dobili penal za prolazak u povijesno polufinale. Nikada niti jedan afrička zemlja nije tamo bila. No, pokušaj tragičara Asamoaha Gyana završio je na prečki, a snovi afrički ugašeni su u raspucavanju.

Taj susret protiv Urugvaja i dalje je najveći uspjeh u povijesti ganske reprezentacije što se tiče svjetskih prvenstava. U Kataru će im biti četvrti nastup na Mundijalima, a do njega su došli na dramatičan način. U prvoj utakmici doigravanja protiv Nigerije u Accri bilo je 0-0, a kako je u Abuji završilo 1-1, Gana je prošla na SP zbog golova u gostima.