Od svih zaraženih virusom korona u kineskom Wuhanu, centru pandemije, umrlo je 1,4 posto, a oni stariji od 59 godina su pet puta u u većem riziku da podlegnu bolesti, pokazuje analiza kineskih stručnjaka objavljena u listu 'Nature Medicine'.

Istovremeno, mlađi od 30 godina su za 60 posto manje ugroženi od sredovječnih, navode kineski stručnjaci, prenosi Srna. Opasnost od razvoja umjerenih do teških simptoma raste po godinama starosti unutar starosne grupe između 30 i 60 godina.

Kontinentalna Kina je 29. veljače bilježila 79.394 potvrđena slučaja i 2.838 umrlih, od kojih je većina bila u Wuhanu. Ali, autori analize smatraju da blaži slučajevi nisu ubrojani, te da je procjena njihove smrtnosti prikladnija.

Procjena stvarnog broja slučajeva, neophodna za određivanje njihove težine, složena je u preopterećenom zdravstvenom sistemu koji to ne može sa sigurnošću da odredi, piše u analizi.

Broj umrlih, prije svega, zavisi od težine simptoma razvijenih kod zaražene osobe i to pitanje trebalo bi biti u centru pažnje. Istraživanje koje je vodio infektolog univerziteta u Hong Kongu Jozef Wu bavilo se odnosom starosne dobi i smrtnosti.

Kina je priopćila da danas u Wuhanu nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze, te da su nositelji virusa sada uglavnom osobe koje dolaze iz inozemstva.