Dvojica najmoćnijih ljudi u svjetskom nogometu, predsjednik FIFA-e Sepp Blatter (79) i predsjednik UEFA-e Michel Platini (60) suspendirani su na osam godina od svih nogometnih aktivnosti od strane FIFA-e.

Obojica su proglašeni krivima za kršenje etičkih načela FIFA-e.

Prije četiri godine je Blatter uplatio svom zamjeniku i čelniku UEFA-e 1.8 milijuna eura za savjetničke poslove.Transakcija je obavljena na temelju "usmenog dogovora", što Blatter nije uspio dokazati i našao se u sukobu interesa, a Etička komisija istu je okarakterizirala kao mito.

Platini je između 1998. i 2002. godine radio kao tehnički savjetnik za Blattera i obojica su tvrdili kako je spomenuta uplata dio verbalnog dogovora, koji je zakonit pod švicarskim pravom. Obojica su negirali bilo kakvu krivicu, ali Etička komisija donijela je drugačije zaključke i FIFA-ina suspenzija stupila je na snagu trenutno.

Za obojicu kazne vjerojatno znače kraj karijere u ulogama nogometnih službenika, iako imaju pravo na žalbu.

Zvuči apsurdno s obzirom na iznose s kojima su godinama radili, ali Blatter je povrh osmogodišnje suspenzije kažnjen s 50.000 švicarskih franaka, dok je Platini kažnjen s 80.000 švicarskih franaka.