Kao i ranijih godina, u naše krajeve stigao je pustinjski pijesak iz Sahare. Meteorolog Nedim Sladić pojašnjava kako je riječ o redovitoj pojavi koja se najčešće događa u proljeće, a pijesak na naše nebo, ali i ulice, balkone i automobile stiže zahvaljujući jačem južnom strujanju.

- Na tom putu jugozapadnog strujanja nalazimo se i mi, i nama dolazi topal zrak zajedno s tim pijeskom. A taj pijesak je primjetan već u četvrtak. Posebno će biti izražen tijekom petka i u dane vikenda, kada bi nebo moglo biti dosta zamućeno. Prije utorka neće otići iz naše zemlje, u utorak bi s prvom kišom trebao pasti na tlo. Do utorka ne bismo trebali prati automobile i prozore - kazao je Sladić, piše Avaz.

Natprosječno toplo vrijeme za svibanj zadržat će se i narednih dana. Najtopliji dani su četvrtak i petak, a nakon malo svježije subote, novi val toplote slijedi u nedjelju i ponedjeljak.

- Do ponedjeljka se ne očekuju važnije oborine, tek poneki lokalni pljusak, ali temperature će biti visoke za svibanj i iznosit će i do 31 ili 32 stupnja - rekao je Sladić.

Dodaje kako s južnim vjetrom dolazi i do rasta noćnih temperatura.