Davor Ivo Stier, hrvatski ministar vanjskih poslova, nekoliko puta je u srijedu, u obraćanju novinarima nakon sastanka u Vladi, naglasio kako su hrvatski saveznici u NATO-u i Europskoj uniji jako dobro upoznati s uhićenjima u Orašju.

- Da, prenijeli smo im svoju zabrinutost. U uskom smo kontaktu sa saveznicima i dogovaramo buduće korake prema Bosni i Hercegovini - rekao je Stier, ali i odmah dodao kako ova Vlada neće odustati od svog strateškog cilja, prenosi Jutarnji list.

- Ima pokušaja da se destabilizira BiH, a mi želimo biti faktor stabilnosti. Ustrajat ćemo na tome da Bosna i Hercegovina nastavi svoj put prema EU i NATO-u i inzistirat ćemo na ravnopravnosti svih triju naroda. To je velik izazov za nas, ali nećemo odustati.

Stier smatra da uhićenja dva dana nakon posjeta Plenkovića nisu bila slučajna.

- To su postupci koji se ne mogu dogovoriti preko vikenda, a mogu se izmanipulirati u političke svrhe. Naravno da se slažem da se zločini trebaju procesuirati, ali pravosuđe se ne smije politizirati. Sada je važno rasvijetliti sve činjenice slučaja i to uz suradnju institucija susjednih država. U kontaktu smo s veleposlanstvom u Sarajevu, ali i uhićenim hrvatskih državljanima, rekao je Stier koji je najavio i ponovno osnivanje savjeta za suradnju s međunarodnim pravosudnim tijelima kako bi se u suradnji s institucijama BiH otkrilo kako je došlo do kolanja klasificiranih dokumenata.