Tisuće stanovnika Pojasa Gaze provalilo je u skladišta i distribucijske centre Agencije UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA), otimajući brašno i "osnovne namirnice za preživljavanje", priopćila je danas ta organizacija. "Ovo je zabrinjavajući znak da se javni red nakon tri tjedna rata i čvrste opsade Gaze počinje raspadati", priopćila je UNRWA.

Jedno od skladišta u kojem UNRWA skladišti pomoć iz humanitarnih konvoja koji stižu iz smjera Egipta je smješteno u Deir al-Balahu. Pomoć Gazi je gotovo onemogućena zbog izraelskog bombardiranja gusto naseljene enklave, kao odgovora na napad Hamasa 7. listopada.

Radikalna islamistička sunitska skupina Hamas vlada Pojasom Gaze od 2007. "Zalihe se prazne, a humanitarna pomoć koja stiže konvojima kamiona iz Egipta u Gazu nedovoljna je. Samo za osnovno preživljavanje potrebe stanovništva su goleme, a pomoć koja stiže je nedostatna i neredovita", dodaje UN-ova agencija u priopćenju.

UNRWA ističe da im je mogućnost pružanja pomoći dovedena u pitanje zbog zračnih udara u kojima je, kako tvrdi, poginulo 50 članova njihovog osoblja. Prije sukoba Izraela i Hamasa, organizacija je upozoravala da im je mandat ugrožen zbog nedostatnog financiranja.