Eurostat je objavio izvješće o konzumaciji alkohola u Europskoj uniji u 2016. godini, koje navodi da je na alkohol potrošeno oko 130 milijardi eura.
 
Eurostat navodi da je 1,6 posto troškova kućanstava EU-a u prošloj godini otišlo na konzumaciju alkohola. To znači da je na alkohol ukupno potrošeno skoro 130 milijardi eura, odnosno preko 250 eura po stanovniku Europske unije. Izvješće ne uključuje podatke za alkohol kupljen u restoranima i hotelima.
 
Na alkohol potrošeno više nego na zaštitu i obrazovanje

 
Potrošnja kućanstava na alkoholna pića u 2016. bila je skoro jednaka potrošnji za medicinske proizvode, kućanske aparate i opremu, te malo veća od potrošnje za društvenu zaštitu i obrazovanje, navodi Eurostat.

Najveća potrošnja na alkohol u baltičkim zemljama
 
Kućanstava Estonije, Latvije i Litve imala su najveću potrošnju na alkohol. Nakon njih dolaze Češka i Poljska te Mađarska i Finska.
 
Najmanju potrošnju na alkohol prošle godine imale su Španjolska i Italija, a malo veću od njih Austrija, Portugal i Njemačka.
 
Između 2006. i 2016. godine potrošnja na alkohol najviše je porasla u Cipru i Češkoj, dok je znatno opala u Litvi, Latviji, Bugarskoj i Finskoj, navodi Eurostat.