Prošlog tjedna, lideri pet republika napokon su se dogovorili prodati preostalu 51 nekretninu koje su naslijedile iz doba Josipa Broza Tita, tvrde američki mediji.

Među vrijednim nekretninama je i ona u kojima je stanovala Emily Thorn Vanderbilt Sloane, nasljednica obitelji Vanderbilt. Prošlog tjedna lideri Hrvatske, Srbije, Makedonije, BiH i Slovenije potpisali su sporazume o prodaji. Procjene vrijednosti već su završene na obje nekretnine i obje su, piše The New York Post, u lošem stanju.

Nekretnina na Park aveniji procijenjena je na 20 milijuna dolara i prazna je od 1992. godine. Jugoslavenska Vlada kupila ju je 1975. za 100.000 dolara.

Do postizanja dogovora među bivšim republikama, sve su polagale pravo na nju, a posljednje 24 godine Srbija je plaćala troškove održavanja koje trenutačno iznose 14.000 dolara mjesečno. Procjenjuje se da će novi vlasnik nekretnine na Park aveniji morati imati mnogo strpljenja, jer renoviranje bi moglo potrajati i četiri godine s obzirom na to da su radovi po stanu u toj zgradi dopušteni samo tijekom ljeta.

The New York Post piše kako nekretnine predstavljaju simbol kolateralne štete žestokih borbi između država nasljednica.
U stanu na Petoj Aveniji trenutačno je smještena stalna misija Srbije u UN. Ona se prostire na 3.650 kvadrata, ima dva dizala, osam kupaonica i 32 sobe. Pretrpjela je teško oštećenje na prvom katu kada je 1975. godine bačena bomba na podrumsko stepenište.

Posljednjih godina cijene sličnih nekretnina na toj lokaciji bile su između 28 i 36 milijuna dolara. List navodi da je zvao srpsku misiju u UN tijekom prošlog tjedna, ali da odgovora na pitanje o ovim nekretninama nije bilo.